Beyoğlu Kent Savunmasu Esnaf Komisyonu, Beyoğlu'nda 10 yılını doldurmuş kiracı esnafın tahliye edilmesine olanak sağlayan Yeni Borçlar Kanunu'nun iptal edilmesi için topladığı imzaları Meclis'e gönderecek.
2012 yılında yürürlüğe giren 1 Temmuz 2014'te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu'na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak çıkartılabilecek.
Mal sahibi kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek tahliye talep edecek. Kiracı buna uymazsa mal sahibi tahliye için dava açacak. Beyoğlu’nda tarihi Kelebek Korse, Lebon Pastanesi, Armada Restoran ve birçok dükkan bu yasa nedeniyle davalık durumda.
Ekmek teknesi tehdit altında
Beyoğlu Kent Savunması’nın, Erol Dernek Sokak’ta yaptığı basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Melda Onur da katılarak konuyu soru önergeleri ile Meclis gündemine taşıyacağını söyledi.
Toplantıda konuşan Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, 2003’ten beri Beyoğlu’nda Tarlabaşı, Emek sineması, Demirören gibi yapılarda görüldüğü gibi tarihi ve yerleşik alanların yıkılarak dönüşüme uğratıldığını hatırlatarak şimdi de Afet Yasası ve Borçlar Kanunu ile bu sürecin daha da vahşi bir aşamaya geçtiğini belirtti.
“Esnafın ekmek kapısı elinden alınıyor. Artık barınma ve mülkiyet hakkı değil, bizzat ekmeğimiz tehdit ediliyor. Bu sadece Beyoğlu’nun da değil, Beşiktaş, Şişli gibi eski yerleşim yerleri dışında bütün Türkiye’deki kiracıların sorunu.”
Tarihi dükkanlar kapatılıyor
Kelebek Korse’nin sahibi İlya Avramoğlu, yıllarca emek verdikleri dükkanlarından çıkartılmak istendiklerini belirterek “1930 İstanbul’unun alışveriş kültürünü yansıtan son dükkan olan Kelebek Korse kapatılmak isteniyor. Sadece biz değil, tüm Türkiye’deki 10 yıllık kiracılar sokağa atılıyor. Bu kadar esnaf işsiz kalacak. Bu yasa bir an önce geri çekilmeli” dedi.
Esnaf adına basın açıklamasını okuyan Onur Taş, Beyoğlu’nun son yıllarda büyük sermaye sahiplerinin bir parça kapabilmek için üşüştüğü büyük bir pasta haline geldiğini belirterek Beyoğlu’nu Beyoğlu yapan esnafın, emekçinin bir bir burayı terk etmeye zorlandığını söyledi.
Borçlar Yasası değiştirilmeli
Taş, Beyoğlu esnafının üç talebinin yasal düzenlemeyle koruma altına alınmasını talep etti.
“Borçlar Kanunu’nun 347. maddesindeki değişiklikle getirilen kiracıyı 10 yılda çıkarma hakkı ile mal sahipleri kiracıya rayiç değerin üstüne kira bedelini dayatıyor. Bu madde Anayasada koruma altına alınmış olan çalışma hürriyetini, özel teşebbüslerin korunması ilkesini, sosyal devlet ilkesini ve yasal düzenlemeler dahilindeki sözleşme serbestisi ilkelerini ihal ediyor. İprali zorunlu.
“6306 sayılı Afet yasası, kiracıların itiraz haklarını ortadan kaldırarak esnafı ortadan kaldırmak için bir araç oldu. Söz konusu yasaya kiracılar açısından itiraz hakkı konulmalı, riskli yapı yıkılsa da yerine yapılacak yapıda aynı bedelle liracıya teklifi hususunda yasal düzenleme yapılmalı.
“Bar, kafe, restoranlar her gün gerekçesiz kapatma cezaları, masa sandalyelerin kaldırılması, içki ruhsatlarının yenilenmemesi gibi haksız uygulamalarla karşı karşıya. Yasal düzenleme şart." (NV)