Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Başkanı Şeref Özer Güngören'deki bombalamanın ruhsal etkilerinin kalıcı olabileceğini, bölgedeki insanlara yardıma hazırlıklı olduklarını, ayrıca etkilenenlerin psikolojik yardım almaktan çekinmemeleri gerektiğini söyledi.
bianet'in görüştüğü Özer, bu tür olaylarda bir süre sonra ruh sağlığıyla ilgili etkilerin görünür hale geldiğini anlattı.
İlk tepkiler
"Önce akut stres bozukluğu ortaya çıkar. Bunlar vücudun strese karşı tepkileridir. Endişe, korku, huzursuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık, gerginlik, güven eksikliği olarak kendini gösterebilir. Bu genellikle, olayın çok taze olduğu dönemde, hemen ardından ortaya çıkan, süresi genellikle bir ayı geçmeyen durumdur.
"İnsanların bir bölümünde bu tepkiler zaman içinde yavaş yavaş söner, günlük hayata dönüp uyum sağlamaları mümkün olur. Bu dönemde güven çok önemlidir. Sosyal destek bu durumla baş etmede işe yarayabilir. İnsanlar birbirlerine sarılır, etkileri, yaşadıklarını paylaşır, birlikte baş etmeye çalışırlar."
Esas sorun
"Ama özellikle yakınlarını kaybedenler ya da travmayı bizzat yaşayanların bazılarında Travma Sonrası Stres Bozukluğu ortaya çıkar. Bu daha uzun süreli ve yıpratıcı bir tablodur. Yaşanan olay her an yeniden ortaya çıkacakmış gibi bir endişe, rüyalarda tekrar tekrar görme, ana olayı anımsatacak her olayda benzer tepki gösterme, dehşet içinde kalma gibi davranışlar oluşabilir.
"Aslında bu tepkiler insanın fiziksel ve ruhsal bütünlüğüne yönelik her türlü olayda -patlamalar, deprem, trafik kazaları, taciz, tecavüz, işkence, darp, sel, yangın, savaş gibi- görülebilir. Esas sorun buradadır ve tedavi gerektiren bir durumdur."
"Yardım için hazırlandık"
TPD'nin afet psikiyatrisi çalışma biriminin ve içinde TPD'nin yanı sıra Kızılay ve Psikologlar Derneği'nin de bulunduğu ortak bir başka ekibin Güngören'deki bombalamadan sonra hazırlıklarına başladığını anlatan Özer, oluşturulacak gönüllü ekiplerin Güngören'deki olayı yaşayanlarla görüşüp gerekli ruh sağlığı desteğini sağlayacağını belirtti. Özer "Bu tür olaylara karşı hazırlıklı bir ekibimiz var" dedi.
"Yardım isteyen hastanelere başvursun"
Özer Güngören'de ruh sağlığı yardımı almak isteyenlerin Bakırköy'de dört psikiyatrın olduğu Sadi Konuk Devlet Hastanesi'ne ve ayrıca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne başvurabileceğini söyledi.
"Ruh sağlığı yardımı almaktan çekinmeyin"
Özer insanların damgalanma kaygısıyla ya da maddi olanaksızlıklar nedeniyle yardım almaktan vazgeçmemeleri gerektiğini de vurguladı.
"Hastanelerin psikiyatri servislerine başvurduklarında, bu başvuru kimseye ilan edilmeyecek. Bilgileri bizde kalacak. Çok ciddi bir travma yaşayabiliyor olabilirler, damgalanma kaygıları olmasın. Tedavi edilmezse yaşam boyu sıkıntı, işten güçten kalma sorunları yaşayabilirler, yaşama uyum bozulabilir. Yakınları ve kendileri çekinmeden başvursunlar."
Özer maddi kaygı duyabileceklere de şunları anımsattı:
"Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları var. Devlet hastanelerinde de özel hastanelerde de acil durumlarda, akut durumlarda kişinin koşulları ne olursa olsun derhal tedavi talimatı var. Maddi kaygıları olmasın." (TK/EZÖ)