Geçtiğimiz hafta sonu Ankara ve İstanbulda gerçekleştirilen mitingleri değerlendiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Güvenç ile Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Parti Meclisi üyesi Akın; iki ildeki mitinglere katılanların toplamının 1 Martta Ankarada buluşan savaş karşıtlarından daha az olduğuna dikkat çektiler.
Güvenç de Kaya da bu durumu, Türkiyedeki siyasi atmosferin yanı sıra savaş karşıtı hareketteki bölünme ile açıkladılar.
Öneriler: Ortak eylem ya da üçüncü oluşum
Güvenç, Bunu önlemek için eylemler ve etkinlikler ortaklaştırılabildiği kadar ortaklaştırılmalı, ortaklaştırılamadığı noktada birbirini tamamlayan etkinlikler olarak gerçekleştirilmeli dedi.
Akın ise, Koordinasyon ile Koalisyonun kendilerini geriye çekmesini, bu grupların dışında yeni bir oluşum için kimi çevrelerin inisiyatif almasını önerdi.
Güvenç ve Akının bianete yaptıkları değerlendirmeler şöyle:
Güvenç: Savaş karşıtı tepki örgütlenemiyor
* Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Iraka saldırısı öncesinde; Aralık ayından başlayarak, hemen bütün illerde savaşa ve Türkiyenin Iraka asker göndermesine karşı tutumu gözlemleyebiliyorduk. Ancak, bugünlerde olayın boyutları çok daha ciddi olduğu halde, aynı tepkinin örgütlenemediğine tanık oluyoruz.
* Saldırı öncesinde, insanların ortak bir görüş etrafında bir araya gelmesi, çok önemliydi. Bugün bu konuda da bir duraksama yaşanıyor.
* 1 Eylüldeki etkinliklerden sonra 27 Eylülde İstanbul, Ankara ve çeşitli illerde gerçekleştirilen savaş karşıtı mitingler önemli. Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılışından sonra, etkinlikler daha da artacaktır.
* Küresel Barış ve Adalet Koalisyonunun Ankarada gerçekleştirdiği mitinge 6-7 bin kişi katıldı. Katılım, beklentilerimizin biraz altındaydı. Ancak yine de mitingin amacına ulaştığını düşünüyorum.
* Tepkinin azalması, ilgililerin bu konuda net bir tutum almamasından kaynaklanıyor olabilir. Çelişkili açıklamaların da etkisi var. Saldırı öncesinde partilerin tutumları daha berraktı. Şu anda kamuoyunda acaba sorusu var.
* Halkımızın sindirilmiş bir hali var. Baskı, engellemeler ve gözaltıların yaygın olduğu bir ülkede yaşıyoruz.
* Koalisyon-Koordinasyon tartışmalarının ve bazı ayrılıkların da bunda payı var. Bunu önlemek için eylemler ve etkinlikler ortaklaştırılabildiği kadar ortaklaştırılmalı, ortaklaştırılamadığı noktada birbirini tamamlayan etkinlikler olarak gerçekleştirilmeli. Daha geniş katılımlı, Türkiyenin her yerine yayılabilen etkinliklere ihtiyacımız var.
Akın: Tartışma ve bölünmeyi manalı bulmuyorum
* Savaş karşıtlarının güçlerini birleştirmesinin gerekliliği, değişik kentlerde gerçekleştirilen eylemlerle bir kez daha kendini gösterdi.
* Hem bölgede hem de Türkiyede tehlikeli girişimlere gebe olan bu kritik dönemde, taşıdığımız sorumluluğun bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor. Hiçbir dar örgütsel ya da grupsal çıkar, savaş karşıtlarının birliğinden üstün olamaz.
* Zaman dar; savaş karşıtlarını ya şimdi birleştireceğiz ya da bu bölünmenin giderek bize zarar veren sonuçlarına boyun eğeceğiz.
* Ankara ve İstanbuldaki mitinglere katılanların toplam sayısı, 1 Martta Ankarada gerçekleştirilen eyleme katılımdan daha azdı.
* O dönemde ortaya çıkan, 150yi aşkın sivil toplum örgütü, parti ve çeşitli kurumları birleştiren; aydın ve sanatçı çevresinin desteğini arkasına alan ve pek sık rastlamadığımız genişlikte bir savaş karşıtı hareketti.
* İşgal günlerinin ardından yaşanan tartışma ve bölünmeyi şimdi çok manalı bulmuyorum. Savaş karşıtı kamuoyu, koordinasyon ve koalisyon arasında bir rekabet olduğu izlenimi ediniyor. Bölge, ülke ve dünya barışı için son derece önemli olan bugünkü kritik koşullarda böyle bir bölünmeyi, hiç kimse içine sindiremiyor.
* Koordinasyonun sözcülerindenim, yürütmesinde görev yapıyorum. Bölünmenin kaldırılması için koalisyondaki arkadaşlar dahil pek çok arkadaşla bir dizi görüşmede bulundum. Hiç kimse bu durumdan memnun değil, ama bu parçalı durum devam ediyor.
* Gerekirse koordinasyon ve koalisyon kendisini geriye çekmeli; birbirinden ayrık duran ve savaş karşıtı hareketi parçalı kılan bu grupların dışında yeni bir oluşum için kimi çevreler inisiyatif almalı. (BB)