Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 11 sivilin gözaltında kaybedilmesiyle ilgili davanın yedinci duruşması bugün Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya katılan sanık emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün tutuklanması talebi bu duruşmada da kabul edilmedi. Mahkeme, müdahil avukatların taleplerini de bilahare değerlendirmek üzere duruşmayı 6 Nisan’a bıraktı.
Operasyona katılanlar tespit edilemedi
Müdahil avukatlardan Erkan Şenses, Bolu Komando Tugay’ından belgelerin savcılığa gönderilmemesiyle ilgili tekrar talepte bulundu:
“Bu dosyanın hazırlık soruşturması sırasında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığınca 2. Tugay Komutanlığına yazı yazılarak suç tarihlerinde Diyarbakır ve Bingöl illerinde operasyon yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise operasyona katılanların isimlerinin bildirilmesi istenilmişti. Ancak Bolu 2. Tugay Komutanlığından o tarihte verilen yazı cevabında 1999 yılında gerçekleşen deprem sırasında boruların patlaması ve su basması nedeniyle bu kayıtlara ulaşılamadığının bildirildiği görülmüştür. Biz mahkemeden bir naip hakim tayini ile gerekirse oradaki arşivlerin incelettirilip o tarihte anılan bölgelerde operasyona katılan personelin öncelikle tespiti ile bunların da tanık olarak dinlenilmesini talep ediyoruz. Zira Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığından verilen bu yazı cevabından sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Bolu İl Afet Müdürlüğüne yazı yazılıp bu arşivlerde böyle bir hasar olup olmadığı sorulmuş, verilen cevapta il afet müdürlüğünün kayıtlarında böyle bir hasarın bulunduğuna ilişkin kayıt bulunmadığı bildirilmiştir. Buna göre de biz gelen cevabi yazının doğru olmadığını, savcılığı yanılttığını düşünüyoruz.”
“Delilleri karartabilir”
Avukat Şenses ayrıca iddianamede 11 kez müebbet hapisle cezalandırılması istenen sanığın tutuklanmasını talep etti:
“O dönemde sanığın astı olarak görev yapan kişilerin şu anda etkili konumda ve rütbede olmaları nedeniyle delilleri karartacağını düşünüyoruz.”
Müdahil avukatlardan Hasan Anlar da “delillere ulaşabilmelerinin, gelen cevap yazılarından da anlaşıldığı üzere engellendiğini” söyleyerek sanığın tutuklanmasını talep etti.
Sanık avukatı Ali Rıza Büyüktemiz ise müvekkili için ne hazırlık soruşturmasında ne de mahkemede hiçbir savcı tarafından tutuklama istenmediğini söyleyerek talebin reddedilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Musa Yeşil de tutuklama talebini “mevcut delil durumu, sanığın duruşmalara katılması, kaçma şüphesi uyandırmadığı” gerekçeleriyle reddetti.
Hakim Yeşil, müdahil avukatların Bolu Tugayı arşivleriyle ilgilil talebini de bilahare değerlendirmek üzere duruşmayı 6 Nisan’a bıraktı. (AS)
* Kulp katliamı, iddianame ve davayla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.