Muhalif eyalet valilerinin denetimindeki petrol ve doğalgaz tesislerinde genel lokavt ilanının ardından, hükümet karşıtlarının gösterileri şiddet içermeye başlayınca, Morales doğalgaz ve petrol boru hatlarına ve tesislerine olası bir sabotajı önlemek için orduya devreye girme emri verdi.
Cochabamba eyaletinin başkentinde işçi sendikalarıyla yapılan bir toplantıda konuşan Morales, Genelkurmay Başkanı'na "ülkenin stratejik öneme sahip doğalgaz ve petrol nakil hatlarını koruması" emrini verdiğini söyledi.
Ordunun hükümetin denetiminde bulunan bütün enerji tesislerinde konuşlandığı belirtilirken, bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Alfredo Rada, "Bolivya halkının enerjiye erişimi garanti altına alınmıştır" dedi.
Muhalefetin başını çeken Santa Cruz, Chuquisaca ve Tarija eyalet valileri bu hafta içinde yollara barikatlar kurarak büyük gösteriler düzenleyeceklerini ve özerklik ısrarlarının sürdüğünü vurguladılar.
"İki Bolivya var"
Bolivya'nın iktidar partisi Sosyalizme Doğru Hareket'in (MAS) bir üyesi olan Damian Caguara, bu gerginliği "iki Bolivya"nın olmasıyla açıklıyor:
"Bir tanesi geleneksel, muhafazakar, sağ hükümetlerin Bolivya'sı. Diğeri ise yıllardır boyun eğmiş köylünün, yoksulun, yerlinin Bolivya'sı. Şu anda iktidarda ikinci Bolivya'nın olması 'hizmetçileri' tarafından yönetilmeyi hazmedemeyen patronların sert tepkisini çekiyor. Bu, onlar için en hafif tabirle aşağılayıcı."
Varsıl ve yoksul
Bolivya Güney Amerika kıtasının en yoksul ülkesi. Dokuz milyon olan ülke nüfusunun yüzde 60'ı yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamını sürdürüyor.
Katolik Kilisesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 50 bin aile ülkenin verimli topraklarının yüzde 90'ını elinde tutuyor.
Ülkenin yerli nüfusu beyaz nüfusunun gelirinin yarısından azına sahip. Yerliler arasında eğitimli nüfus beyazlara göre yüzde 40 oranında daha az.
Doğuda olan dört düzlük eyalette doğalgaz kaynaklarının yüzde 82'si bulunuyor. Bu eyaletler aynı zamanda yerli nüfusun en az olduğu bölgeler. Doğuda olan Pando'da yerli nüfus yüzde 16 civarında iken, batı eyaletlerinde bu oran yüzde 66 ila 84 arasında değişiyor.
Doğu eyaletlerinde kişi başına düşen gelir oranı, diğer beş eyaletten yüzde 40 oranında daha fazla.(OA/EÜ)
* Bu haberi Birgün ve Guardian'dan derledik.