*Fotoğraf: Diyarbakır Ticaret Odası
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, COVID-19 aşılamasına ilişkin açıklama yaptı.
Ulu Camii önünde yapılan açıklamayı Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan yaptı. Turan, “COVID-19 salgınında yüksek aşılamanın, kitlesel korunma ve bağışıklık kazanımı için çok önemli olduğunu” söyledi.
TIKLAYIN-Korona aşısında anadil engeli
"Aşı tereddütü yüksek"
“Diyarbakır ve çevre illerinde aşılama oranlarının ülke geneline göre çok düşük olduğunu” vurgulayan Turan şöyle devam etti: “Bölge illeri birçok parametrede olduğu gibi aşılamada da son 10’u oluşturuyor.
“Bölgemizdeki aşı tereddütünün yüksekliği yadsınmamalı, bu tereddüttü yıkmaya yönelik çalışmalara hız verilmelidir.
"Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve emek/meslek örgütlerinin de kararlara dâhil edilmesi, toplumda aşıya karşı güvensizliği gidermek için hayati olacaktır.
TIKLAYIN-Aşı gecikmeleri: Yeni varyantlar getirebilir
"Aşı güvenilirliği yüksek"
“Hâlihazırda yapılan aşılamalar bilimsel süreçlerden geçmiş ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak piyasaya sürülmüştür. Son derece yaygın bir şekilde anlatılan hurafeler tamamıyla dezanformasyondur, hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmıyor.
“COVID-19’un tehlikeli bir hastalık olmadığını, aşılanma olmasa dahi rahat geçirebileceğini, herhangi bir kimyasalı kullanmak istemediğini belirtenler de büyük yanılgı içerisindedir. Bugün koranavirüs yoğun bakımlarında yatanların büyük kısmı aşılanmayanlardır.”
“Aşılananlarda hastalık çok daha hafif geçiyor. Bilimsel çalışmalar, aşının hastalığı kötü geçirme ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırdığını gösteriyor.”
TIKLAYIN-"Diyarbakır'da sadece bir hastanede bir günde 15 kişi öldü"
"En az yüzde 80 aşı yapılmalı"
Dr. Turan, sağlık çalışanlarının aşılamadan önce ve sonraki durumunu örnek verdi ve şöyle dedi:
“ Aşılama öncesi bir yılda 400’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Toplumda hastalığın azaldığının düşünüldüğü zamanlarda dahi sağlık çalışanları COVID ile karşılaşmaya devam ediyor.
“Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmıştır. Bu ölümlerin büyük çoğunluğunun aşılama ile durdurulabilir olduğu görülüyor. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.
"Yeni varyantlar ortaya çıkıyor"
“Hastalığın yayılması yavaşlatılmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar ancak ve ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir. Aşı oranlarını arttırarak toplumumuzu koruyabiliriz.
“Aşıya getirilen eleştirilerin hiçbir bilimsel temeli yok. Tamamıyla söylencelerden ibaret olduğunu her yerde anlatarak, aşı yaptırmayan tüm tanıdıklarımızı aşının etkileri ve güvenirliliği konusunda ikna etmeliyiz Herkesi aşılanmaya ve aşının önemini anlatmaya çağırıyoruz."
Koordinasyon kimlerden oluşuyor?
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği, Amed KESK Şubeler Platformu, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, DİSK Diyarbakır Temsilciliği, Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş Adamları Derneği, MÜSİAD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, TÜMSİAD Diyarbakır Şubesi, TURSAB Güneydoğu Bölge Başkanlığı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği, Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği. (RT)