Boğaziçi Üniversitesi Forumu kampüs içinde boş duran ve banka şubesi yapılacağı söylentileri dolaşan yapıyı kamusallaştırdı.
Oğuz Atay’ın kahramanı Mustafa İnan’ın* “Kürsü ile ticarethaneyi birbirine karıştırmayın olur mu çocuklar?” sözleriyle dün girilen yapıda ilk çaylar içildi, kullanım şekline ise yine forumda alınacak kararlarla belirlenecek.
bianet’e konuşan Boğaziçi Üniversitesi Forumu’ndan öğrenci Elif Cansu Akoğuz kamusallaştırma kararında ana eksenlerinin üniversitede kamusal alanının olmaması, sermaye ile üniversite ilişkisi ve üniversitede karar alma mekanizmalarında öğrencilere danışılmaması olduğunu söyledi.
“Starbucks işgali de benzer nedenlerle oluşmuştu. Görülen o ki, hiçbir şey değişmemiş.”
“Kampüste kamusal alan yok”
Gezi Direnişi sonrası Boğaziçi Üniversitesi’nde de diğer üniversitelerde olduğu gibi üniversite bileşenlerinin bir araya geldi bir çeşit tartışma platformu olan Boğaziçi Üniversitesi Forumu oluştu.
Geçtiğimiz hafta kampüs içinde daha önce telefon bayisi olan şimdi ise boş olan tek katlı yapının bir bankaya verileceği duyumları dolaştı. Forumda alınan kararla buna karşı kinayeli bir video hazırlandı.
Akoğuz videonun amacını şöyle açıkladı:
“Tepkimiz, üniversite ve sermaye arasında çıkar üzerine kurulmuş birlikteliğe, öğrencilerin ve toplumun yararını gözetmeyen kar amaçlı uygulamalara ve kamusal alan sıkıntısı olmasına rağmen öğrencilerin neye ihtiyacının olduğu sorulmadan buranın bankaya verilmesineydi.”
“Yemekhanedeki yemeklerde sorunlar vardı, diğer yerler çok pahalı ve dolu. Ders çalışma alanları kalabalık. Kütüphane belirli saatten sonra kapanıyor. Dışarıda kalıyoruz. 16 yıldır okulda olan LUBUNYA’nın toplantı yapacak bir yeri yok. Forum olarak yazın bahçedeyiz ama kışın yerimiz yok. Kampüsteki yeni oluşumlara alan yok.
“Videoya ‘O kadar küçük alanda kütüphane mi kuracaktınız?’ gibi tepkiler de geldi. Bu elbette mümkün değil. Okulda ciddi bir kamusal alan sıkıntısı var. Burası öğrencilerin uygun fiyata bir şeyler alabileceği Gezici Kantin için kullanılabilir, yerleri olmayan okuma gruplarına, atölyelere, kulüplere yer sağlayabilir.”
Kısa sürede yaygınlaşan video sonrası üniversite yönetimi öğrencilere yaptığı açıklamada yapının bankaya verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
"Yurtlarda ortak alan dahi yok"
Forumda alınan kamusallaştırma kararı sonucu da dün kapının çilingirle açılmasıyla içeride ilk çaylar içildi.
Burada yapılan açıklamada YÖK ve sonrasındaki neo-liberal politikaların üniversitelerin özerk ve kamusal yapısını yok sayıp, üniversiteleri sermayenin girdiği ticarethaneler gibi kurgulaması, öğrencilerin karar mekanizmalarında söz hakkının kısıtlanmasına vurgu yapıldı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde de durumun çok farklı olmadığını vurgulayan açıklamada bu durum “Yurtlarda ortak alan dahi bulunmayan, çoğu öğrenci kulübüne yer sıkıntısı öne sürülerek oda verilmeyen üniversitemizde bankalar ve çeşitli sermaye kurumları için yer bulmakta zorluk çekilmiyor” şeklinde özetlendi.
Forum üniversite mekanlarının sermayenin değil öğrencilerin yararına kullanılmasını, üniversitede alınacak kararlara tüm üniversite mensuplarının katılımını ve şeffaf, katılımcı bir yönetim anlayışı talep etti. Tüm üniversite bileşenlerini alınacak kararları forumda tartışmaya ve katılımcı demokrasiyi güçlendirmeye çağırdı. (BK)
* Oğuz Atay, Bir Bilim Adamının Romanı, İletişim Yayınları, İstanbul, 2012