Tutuklu yazar Aslı Erdoğan'ın Boğaziçili Arkadaşları, kendisine destek olmak için bir metin kaleme aldı, bu metni cezaevine de mektup olarak yollayacaklar.
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu Üyesi ve yazar Aslı Erdoğan, 19 Ağustos’tan beri tutuklu.
Mektupta, Erdoğan’ın anayasadaki temel hak ve özgürlüklere uygun davranılması, yaşam hakkını tehdit edebilecek kötü muamele ve insan onuruna aykırı uygulamalara maruz kalmaması ve bir an önce serbest bırakılması talep edildi.
Mektuptan satır başları şöyle:
“Senin üniversite yıllarından beri insan haklarına ne kadar çok kafa yorduğunu, haksızlığa uğrayan, ezilen, dışlanan, yok sayılan ve ayrımcılığa uğrayan her grubun her zaman yanında olduğunu bilen insanlarız. Suçsuz olduğunu biliyoruz, çünkü sen şiddete ve savaşa inanan hiçbir illegal yapının içinde olmadın ve olamazsın. Ülkeni seven bir yazar ve aydın olarak barış için cesur bir şekilde mücadele ediyorsun. Senin kararlı ve güçlü duruşuna her zaman saygı duyduk. Böylesine keyfi ve hukuk dışı bir uygulama sonucu özgürlüğünün elinden alınması bizi kahretti. Ama gördük ki, bu haksızlık yalnızca ülkemizde değil bütün dünyada çok büyük bir tepki uyandırdı.
“Senin de içinde olduğun barışı savunan çok sayıda demokrat yazarın, düşünce suçlusu olarak tutuklanmaları, Türkiye toplumunun özgür, demokratik ve barış içinde gelişmesine vurulan büyük bir darbedir. Yapılan bu yanlışın anlaşılacağını ve kısa sürede düzeltileceğini umut ediyoruz.”
Aslı Erdoğan hakkında
Öykücü, romancı, fizik mühendisi. Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyesi, Radikal'de başladığı köşe yazarlığına Özgür Gündem'de devam ediyor. Amerikan Robert Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Mühendisiliği'ni bitirdi. Yüksek lisansını CERN'de (Conseeil Europeen pour la Recherche Nucleaire) yaptı. Rio de Janeiro'da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti.1994'te ilk kitabı yayımlandı.
TIKLAYIN - ASLI ERDOĞAN: KONUŞMAYI 22 YAŞIMDA ÖĞRENDİM VE ISRARLA YAZMAYI DENİYORUM
Tahta Kuşlar adlı eseriyle Deutsche Welle Öykü Ödülünü (1997) aldı, kitap dokuz dile çevrildi. Kırmızı Pelerinli Kent romanı Gyldendal Yayınları'nın (Norveç) Marg –omirilik— serisine seçildi. Dünya Yayınları "Hayatın Sessizliğinde"yi yılın kitabı seçti (2005). Serra Yılmaz kitaptan bir bölümü Piccola Tiyatrosu'nda seslendirdi, kitap dans tiyatrosu ve baleye uyarlandı. Mahpus adlı öyküsü Fransa'da filme çekildi.
"Mucizevi Mandarin" ile Yunus Nadi Öykü Ödülü'nde üçüncülüğe, "Taş Bina" ile 2010 Sait Faik Hikaye Armağanı'na layık görüldü. 2011'de Lillehammer Festivali'nin ana konuşmasını yaptı. Zürih Şehir Yazarı seçildi (2012). Son olarak 'Ord i Grenseland Prisen—Sınırda Sözcükler Ödülü' ödülünü kazandı. (NV)