Fotoğraflar: AA
Boğaziçi Üniversitesi Nafi Baba Tasavvuf, Tarih ve Kültürel Miras Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri, atanmış rektör Prof. Dr. Melih Bulu'ya bir mektup yazarak, Bulu'nun Rumeli Hisarı Şehitliği'ne ilişkin basına yansıyan sözlerine tepki gösterdi.
Aralarında Prof. Dr. Engin Deniz Akarlı, Prof. Dr. Edhem Eldem ve Prof. Dr. Çiğdem Kafescioğlu'nun da olduğu Boğaziçili akademisyenler, Bulu'nun şehitlik hakkında söylediklerinin gerçeği yansıtmadığı ve kurum itibarına zarar veren bir açıklama olduğunu ifade ettiler.
28 Mayıs'ta Sabah gazetesinde "Boğaziçi Üniversitesinde fetih şehitleri anıldı" başlığıyla çıkan haberde, "Boğaziçi'nin 158 yıllık tarihinde ilk kez bir rektörün şehitliği ziyaret ettiği" iddiasının geçeği yansıtmadığını belirtilen akademisyenler şöyle dedi:
"Bu haber, Rumelihisarı Şehitliğinin ve Nafi Baba Dergâhının Boğaziçi Üniversitesi'nin sınırları içine alınması ve bu mekânların çevresel, kültürel, tarihi ve toplumsal özellikleri dikkate alınarak muhafaza edilmesi ve iyileştirilmesi sürecinde emek sarf etmiş birçok Boğaziçi Üniversitesi idarecisi ve mensubu için rencide edicidir.
"Haberde yer alan, ilk kez bir Boğaziçi Üniversitesi rektörünün şehitliği ziyaret ettiğine dair yanlış bilgi ve Melih Bulu'nun yine aynı haberde aktarılan, 'Tüm Boğaziçi bileşenleri olarak önümüzdeki süreçte Şehitliğimize daha fazla ilgi göstermeli, burada yaşanmış olan tarihi daha yakından incelemeliyiz,' sözleri Boğaziçi Üniversitesinin kurumsal hafıza ve kimliğini göz ardı ederek itibarına zarar vermektedir."
158 yıllık bir geçmişe sahip bir kurumun, 50 yıllık bir kamu üniversitesinin tarihinin adeta bu yönetim ile başladığının iddia edilmesi, akademisyenlerce, camialarına karşı yürütülen karalama kampanyasının bir parçası olarak nitelendirildi.
Üniversite bünyesinde bulunan Şehitlik olarak anılan mezarlığa dair çalışmaların ilk kez 1968 yılında başladığı ve halen devam ettiği belirtilen mektupta; "Bir kurumu kurum yapan, mensuplarının liyakatinin yanında, birikim ve geleneklerinin bilinmesi, hatırlanması ve bunlara sahip çıkılmasıdır" denildi.
Nafi Baba Tasavvuf, Tarih ve Kültürel Miras Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Prof. Dr. Engin Deniz Akarlı, Prof. Dr. Edhem Eldem, Prof. Dr. Çiğdem Kafescioğlu, Doç Dr. Ayşe Zeynep Sabuncu, Doç. Dr. Derin Terzioğlu, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Nafi Artemel, Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Oktay Uslu.
Ne olmuştu?
Boğaziçi Üniversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümü nedeniyle 28 Mayıs'ta üniversitenin Güney Kampüs içerisinde yer alan Rumeli Hisarı Şehitliği'nde anma töreni düzenledi. Kuran okunup, dua edilen törene atanmış rektör Prof. Dr. Melih Bulu da katıldı. AA'nın haberine göre Bulu, törende yaptığı konuşmada, 8 yıl Boğaziçi'nde hem öğrenci hem de hoca olarak yer aldığını fakat böyle bir yerin varlığından haberi olmadığını dile getirdi.
Rektör olduktan sonra kendisine bu konuda bilgilendirme yapıldığını aktaran Bulu, gelip incelediğinde "şehitliğe yakışmayan bir görüntüyle karşılaştığını" söyledi.
Burayı en kısa zamanda düzenleyeceklerini belirten Bulu, "Avrupa kıtasındaki ilk toplu şehitliğimiz burası, çok anlamlı bir yer. Böyle bir yerin üniversitemizin sınırlarının içerisinde olması da tabii zaten tarihsel olarak çok önemli bir üniversiteye sahibiz ve buna bir kat daha anlam katıyor. Bizim için çok önemli bir kültürel miras, çok değerli bir hazine" diye konuştu. (KÖ)