Haberin İngilizcesi için tıklayın
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki tüm bölümler, atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci'nin 18 Kasım'da İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. İlhami Öztürk'ü Sosyal Bilimler Enstitüsüne (SBE) müdür olarak atamasına dair bir açıklama yayımladı.
Üniversitede bulunan Sosyal Bilimler Ensititüsü ve Fen Bilimler Enstitüsüne bağlı 29 bölümün imzasını taşıyan açıklamada, Sosyal Bilimler Enstitüsüne Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin oylarıyla seçilen bir öğretim üyesi yerine, dışarıdan bir öğretim üyesi atanmasının üniversitenin şeffaf ve demokratik yönetim yapısına zarar vereceği ve bu nedenle kabul edilemez olduğu belirtildi.
"Hiçbir birimle ilgisi yok"
Boğaziçi Üniversitesi'nin 29 bölümünün SBE atamasına dair şu açıklamayı yaptı:
"Bizler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilere nitelikli bir eğitim sunmayı ilke edinmiş 50 yıllık bir kamu üniversitesi
olan Boğaziçi Üniversitesi'nin aşağıda adları bulunan bölüm ve birimleri olarak, sosyal bilimler alanındaki tüm lisansüstü programlarımızı düzenleyip idare eden Sosyal Bilimler Enstitüsüne, üniversitemiz dışından, enstitüye bağlı hiçbir birimle ilgisi olmayan bir alandan bir öğretim üyesinin müdür olarak atanmasını üzüntü ve şaşkınlıkla karşılıyoruz.
"Üniversitemize zarar verecek"
"Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı programlarda, enstitü müdürlüğü görevini yerine getirebilecek birbirinden değerli ve geniş idari tecrübe sahibi pek çok öğretim üyesi mevcuttur. Ayrıca öğretim üyeleri kendi iradelerini net bir şekilde ortaya koyup enstitüye bir müdür seçmişlerdir. Boğaziçi'nin kamu üniversitesi deneyimi çerçevesinde oluşmuş aşağıdan yukarıya şeffaf ve demokratik yönetim yapısına aykırı bir şekilde dışarıdan bir kişinin bu göreve atanması, üniversitemize zarar vereceğinden kabul edilemez niteliktedir. Geri dönülmez bir kamu zararı yaratan bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi, Boğaziçi Üniversitesinin uluslararası standartlarda nitelikli bir eğitim ve araştırma üniversitesi olarak ayakta kalabilmesi için elzemdir."
İmzası bulunan 29 bölüm şöyle:
1.Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
2.Eğitim Bilimleri
3.Temel Eğitim
4.Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
5.Yabancı Diller Eğitimi
6.Batı Dilleri ve Edebiyatları
7.Çeviribilimi
8.Dilbilim
9.Felsefe
10.Fizik
11.Kimya
12.Matematik
13.Moleküler Biyoloji ve Genetik
14.Psikoloji
15.Sosyoloji
16.Tarih
17.Türk Dili ve Edebiyatı
18.İktisat
19.İşletme
20.Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler
21. Turizm İşletmeciliği
22.Uluslararası Ticaret
23. Yönetim Bilişim Sistemleri
24.Bilgisayar Mühendisliği
25. Elektrik-Elektronik Mühendisliği
26.Endüstri Mühendisliği
27. İnşaat Mühendisliği
28. Makine Mühendisliği
29. Kimya Mühendisliği
Ne olmuştu?
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, 9 Şubat 2021'de üniversitenin demokratik ve şeffaf yönetişim ilkeleri doğrultusunda bir seçim gerçekleştirmişti. Seçmen listesinde bulunan 245 akademisyenin 201'inin katıldığı oylamada Ekonomi Bölümü Başkanı ve Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) Üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, 197 "evet", dört "hayır" oyu alarak Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürü olarak seçmişti.
Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı tarafından 2 Ocak'ta rektör olarak atanan ve yine Cumhurbaşkanı tarafından 16 Temmuz'da görevden alınan Prof.Dr. Melih Bulu, Zenginobuz yerine İşletme Bölümü'nden bir öğretim üyesini SBE Müdürü olarak atadığını ilan etmiş ama bahsi geçen öğretim üyesi görevi kabul etmemişti. Bulu, atadığı öğretim üyesinin görevi kabul etmemesi üzerine o dönem Rektör yardımcısı olan Fizik profesörü Prof. Dr. Naci İnci'yi vekaleten SBE müdürü olarak atamıştı.
Bulu'nun Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmasının ardından İnci, Cumhurbaşkanı tarafından 16 Temmuz'da vekaleten, 21 Ağustos'taysa asaleten Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 2 Ocak'tan beri üniversitelerine kendi iradeleri hiçe sayılarak rektör atanmasını protesto etmek amacıyla haftanın her iş günü öğle arasında sırtlarını Rektörlük binasına dönüyor.
(AÖ)