Haberin İngilizcesi için tıklayın
İki yıl önce hayata veda eden Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhunde Özbay anısına 9 Mart 2018 tarihinde (yarın) bir konferans düzenlenecek.
Sabah 09:30'da başlayacak Kriton Curi Seminer Salonu'nda yapılacak konferans "1st Ferhunde Özbay Memorial Conference: Family, Marriage & Women's Employment in Turkey" başlığını taşıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi olan Özbay, nüfus bilimleri, göç, aile, ev içi emek, sosyal tarih gibi konularda çalışıyor, feminist çalışmalara katkıda bulunuyordu.
Aile, Boşanma ve Evlilik
Konferans 9.30'da "Aile, Boşanma ve Evlilik" oturumuyla başlayacak. Bu oturumda oturum başkanı Dr. Arzu Ünal. Kadir Has Üniversitesi'nden Bahar Aldanmaz; Hacettepe Üniversitesi'nden Faruk Keskin, Zehra Yayla ve İsmet Koç; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Ceren Lordoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Aslı Çoban birer sunum verecek.
Emek Dünyasında Kadın Deneyimleri
Verilen aradan sonra Prof. Dr. Şemsa Özar "40 yıl önce 40 yıl sonra Türkiye'de Kadın Emeği" başlıklı bir ara sunum yapacak. Özar'ın sunumu "Emek Dünyasında Kadın Deneyimleri" adlı ikinci oturumun girişi olacak.
Oturum Doç. Dr. Didem Danış yapacak. Bu oturumda Hacettepe Üniversitesi'nden Cansu Güvenel Duman; yine Hacettepe Üniversitesi'nden Ayşe Abbasoğlu Özgören; ve Koç Üniversitesi'nden Aslı E. Mert'in sunumları var.
Kadın İstihdamı, Kadınlık ve Beden
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Nükhet Sirman'ın yapacağı oturumda İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Merve Kütük-Kuriş, Z. Selen Artan-Bayhan; Ankara Üniversitesi'nden Zuhal Esra Bilir; ve Hacettepe Üniversitesi'nden Kadriye Bakırcı'nın sunumları olacak.
Ferhunde Özbay hakkındaBoğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesiydi; sosyolog, demograf ve Ankaralıydı. 8 Nisan 2015'te 71 yaşında hayata veda etti. Sosyal Hizmetler Akademisi çıkışlıydı. Yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi'nde doktorasını ise Amerika Birleşik Devletleri'nde Cornell Üniversitesi'nde yaptı. Daha çok göç, aile, ev içi emek ve sosyal tarih gibi alanlarda çalıştı. Çalışmalarında kadının sosyal demografik yapısında, aile kurumu içinde ve iş hayatındaki rollerini ve bu rollerin zamanla değişimlerini gözlemledi. Kadın İstihdamını Geliştirme Girişimi (KEİG) kurucularındandı. Öne çıkan çalışmalarıTürkiye'de Nüfus Hareketleri, Devlet Politikaları ve Demografik Yapı, Özbay F. ve diğerleri, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. Ankara. 1-69. (2002) "Evlerde Elkızları: Cariyeler, Evlatlıklar, Gelinler", Feminist Tarihyazımında Sınıf ve Cinsiyet, Leonore Davidoff, Ayşe Durakbaşa (eds.), İstanbul: İletişim. (2002) "Gendered Space: A New Look at Turkish Modernisation" Gender & History. Leonore Davidoff et al. (eds.) Blackwell, Oxford. (2000) Türkiye'de Evlatlık Kurumu: Köle mi Evlat mı? Boğaziçi Üniv. Yayınevi: Istanbul. 42 s. (1999) |
(PT)