Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ve Eğitim-Sen’in düzenlediği 7. Emek Haftası 12 Mayıs Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te başlıyor.
Panel, forum ve tiyatro gösterimlerinin yer alacağı üç günlük etkinligin ilk gününde "Kooperatifleşme", "Yersiz-Yurtsuz Emek: Mülteciler " ve “Emek Rejiminde Yeni Mücaleleler: Beyaz Yakalılar" başlıklı paneller düzenlenecek.
İkinci gün ise “Emek Sürecinde İstisna Hali: Grev Yasakları”, “Öl-dür-me-ye-cek-sin: Sermaye Cinayetleri” başlıklı panellerin yanı sıra Bedaş, Adore oyuncak, Tuzla Gemi, Divan Otel, Dora Otel, Ülker ve Bakırköy Belediye işçilerinin de katılacağı emek direnişleri konulu tartışma gerçekleşecek. Etkinlik Soma Mekansızlar Tiyatrosu’nun sergileyeceği “Para İle Satılmaz” adlı oyunla sona erecek.
“Sermaye Gölgesinde Hayatlar”
ATV-Sabah Grevi'nde aktif rol alan Nuh Köklü ve ilk Emek Haftası’nın örgütleyicilerinden Suphi Nejat Ağırnaslı’ya ithaf edilen 7. Emek Haftası’nın çağrı metninde şu ifadeler öne çıkıyor:
“Soma’da, Torunlar’da, Tuzla’da, mevsimlik göç yollarında işçi hayatları yok edilirken, sermaye sahipleri ve devlet akıldan yoksun yaklaşımlarla ‘kalkınan yeni Türkiye’den’, büyüyen ekonomiden bahsediyor. Yaşamlar, hayaller ve haysiyet ‘büyüme’ yalanlarının gölgesinde yok ediliyor. Düşük yoğunluklu bir iç savaş şeklinde, 12 yılda 14 bin işçinin hayatına mal olan, binlercesinin yaralanmasına, sakat kalmasına, borçlanmasına, intiharlara sürüklenmesine neden olan bir büyüme kime yarıyor? Sormak istiyoruz.
7. Emek Haftası son yıllarda önümüze daha sık çıkan diğer bir önemli başlığı da işliyor: Binlerce işçinin ölümünü kapsamına alamayan ‘milli güvenliğin’ bahanesiyle önümüze konulan grev yasakları. Emek Haftası ayrıca savaştan ya da ekonomik imkansızlıklardan dolayı topraklarını terk ederek, Suriye’den, Afrika’dan, Afganistan, Gürcistan gibi birçok ülkeden Türkiye’ye gelmek zorunda kalan, ‘ucuz emek gücü olarak görülen’, çoğu zaman iş bulamayan göçmen işçilerin durumunu da ele almak niyetinde.” (EG)
* Programa ulaşmak için tıklayın.