Fotoğraf: Meslek lisesinde bilişim teknolojisi öğrenimi gören kızlar/milliyet.com.tr
|
|
Uzun süredir Boğaziçi Üniversitesi'nin (BÜ) akademik standart ve geleneklerini, öğretim üye ve görevlileri-öğrenci ilişkilerini yıkıma uğratan uygulamalarına yönelik tepki ve direnişler sürerken, Rektör Prof. Dr. Naci İnci yönetimi, istihdam alanında da yeni bir tepki dalgasına yol açtı.
"Devlet Memurları Kanunu ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın ilgili maddeleri uyarınca" KPSS puanına göre 21 sözleşmeli personel alınacağını açıklayan BÜ yönetimi bilgisayar teknikeri alımı için "cinsiyeti erkek olmak" kriteri getirdi.
İşe alım kriterine ayrıca "Yükseköğretim Kurumlarının Bilgisayar Programcılığı, İnternet ve Ağ Teknolojileri, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Web Teknolojileri ve Programlama, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği ön lisans programlarının birinden mezun olma" kriteri de eklendi.
Kişiye özel ilan mı?
İşe alınacak kişinin cinsiyeti için "erkek olmak" kriterinin getirilmesine ek olarak, mezuniyet kriterini de olabildiğince daraltan işe alım ilanı "kişiye özel ilan" eleştirilerine uğradı.
Üniversiteli Dayanışma Ağı ve Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi, ilana sosyal medya platformlarından tepki gösterdi.
Boğaziçi direnişi
2 Ocak 2021'de Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla Prof. Dr. Melih Bulu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atandı.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti. Protestolar sırasında düzenlenen operasyonlarla birçok öğrencinin evi basıldı ve birçok öğrenci gözaltına alındı.
TIKLAYIN - Boğaziçi Üniversitesi'nde son bir yılın bilançosu
Direniş süresinde üniversitenin polislerce kapatılması, kapısına kelepçe takılması, güvenlik görevlileriyle öğrenciler arasında arbede yaşanması, öğretim üyelerinin içeri alınmaması gibi birçok olay yaşandı. Öğrenciler tutuklandı ve serbest bırakıldı.
Üniversiteye Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Bulu, 16 Temmuz'da yine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındı. Erdoğan, Bulu'nun yerine 16 Temmuz'da vekaleten, 21 Ağustos'ta da asaleten Prof. Dr. Naci inci'yi Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atadı.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, üniversitelerine kendi iradeleri hiçe sayılarak rektör atanmasını protesto etmek amacıyla 2 Ocak'tan beri haftanın her iş günü öğle arasında sırtlarını Rektörlük binasına dönüyor.
İki akademisyenin görevine son verildi
Prof. Dr. Naci İnci, Mayıs 2021'de Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nün "Film Çalışmaları Programı" kapsamında 2013 yılından beri yarı zamanlı olarak film dersleri veren avukat ve akademisyen Feyzi Erçin'in yaz okulundaki dersini onaylamadı.
Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, yazılı olarak gerekçeyi istedi. Ancak bölüme herhangi bir yazılı belge gönderilmedi. Elektronik Bilgi Belge Yönetim Sistemi (EBYS) sistemi üzerinden fakülte dekanına gönderilen ret notunda, gerekçe olarak Erçin'in 2020-2021'in birinci döneminde verdiği iki dersin not ortalamaları gösterildi. Sonrasında Erçin'in "üniversitede ders vermesinin uygun olmadığı" ifade edilerek işine son verildi.
Naci İnci, 16 Temmuz 2021'de ise Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü'nde on dört yıldır ders veren öğretim görevlisi Can Candan hakkında soruşturma açarak görevden aldı. İnci, aynı gün Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne aday olduğunu açıkladı.
(AEK)