*Fotoğraf: Ahmet Emre
Boğaziçi Üniversitesi'ne Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rektör olarak atadığı Prof. Dr. Melih Bulu'ya yönelik protestolar 173 gündür sürüyor.
Boğaziçi akademisyenleri, rektörlük binasına sırt dönerek tuttukları nöbetleri için bugün 118. kez Güney Meydan'da bir araya geldiler. Nöbetlerinde 25 haftayı geride bırakan akademisyenler, atanmışlar Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ile bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi'ne dekan olarak atanan Selami Kuran, görevlendirilmiş Muzaffer Eroğlu ve usulsüz bir şekilde Üniversite Yönetim Kurulu'na seçilmiş Haluk Özener’in istifasını talep etti.
TIKLAYIN- Sönmez, feminizme karşı: "Kadının beyanı esastır'a inanmıyor"
CİTÖK
Üniversitenin Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu'nu (CİTÖK) "askıya alan" yönetime ve birkaç gün önce CİTÖK ofis koordinatörü Cemre Baytok'u "radikal feminist olmakla" suçlayan Fazıl Önder Sönmez'e tepkilerini dile getiren akademisyenlerin açıklaması özetle şöyle:
“Atanmış yönetim üniversitemizin yıllar içinde elde ettiği kurumsal kazanımları tahrip etmeye devam ediyor. 2016'dan bu yana şiddetsiz ve cinsel tacizsiz bir kampüs için çalışan Cinsel Tacizi Önleme Koordinatörlüğü'nün yokluğu üniversitemize geri dönülemez zararlar veriyor. Tıpkı yarı zamanlı ve emekli hocalarımızın işlerine son verildiği gibi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK) Koordinatörü Cemre Baytok da ideolojik nedenlerle Ofis Koordinatörlüğü görevinden uzaklaştırıldı. Cinsel tacizi önleme koordinasyon ofisinin işlevsizleştirilmesi, amacından saptırılması kabul edilemez!"
TIKLAYIN- Boğaziçi'nde atanmış yönetim, mükerrer oyla temsilci seçti
Akademisyenler ayrıca Bulu ve ekibinin senato seçiminde mükerrer oy kullanarak "senatoyu gasp ettikleri"ni vurgulayarak, adil seçim istediler.
Senato gaspı
"23 Haziran 2021 Çarşamba günü gerçekleşen Senato toplantısında senatomuz gasp edildi. Atanmış yönetim, senatörlerimizin kuvvetli itirazlarına rağmen oy çokluğunu sağlamak amacıyla mükerrer oy kullandı. Bu gayrimeşru uygulamayla atanmış yönetim seçilmiş senatörlerimizin ve üniversitemizin iradesini hiçe saydı" diyen akademisyenler tepkilerini söyle dile getirdi.
"Altı buçuk saat süren senato toplantısının ilk gündem maddesi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) temsilcisi seçimiydi. Seçilmiş senatörlerimiz yaklaşık iki saat boyunca atanmış yönetimin mükerrer oy yoluyla ÜYK temsilcisini belirleme teşebbüsüne karşı çıktılar. Ancak atanmış yönetimin bu gayrimeşru yolu dayatması üzerine, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü atanmış müdürü Haluk Özener hariç diğer adaylar bu durumu protesto ederek adaylıktan çekildi, senatörlerimiz ise oy vermeyi reddetti. Böylelikle tek aday olarak kalan Haluk Özener bu usulsüz seçimle ÜYK üyesi olarak belirlenmiş oldu."
"Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" diyen akademisyenler, "Bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun bu şekilde gaspı, bizler için sadece akademik özgürlük ve özerkliğin değil, ülkenin geleceğinin gaspıdır. Tam da bu nedenle bir kez daha özgür ve özerk üniversite idealini destekleyen herkesi, mücadelemize destek vermeye, ülkemizin gençlerinin geleceğinin karartılmaması için bizimle birlikte Boğaziçi Üniversitesi'ne sahip çıkmaya" çağırdı.
(MEÖ/NÖ)