* Fotoğraf: Dilek Şen/ bianet
Makina Mühendisleri Odası (TMMOB), Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla bir açıklama yaptı.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener’in yaptığı açıklamada şöyle denildi:
"Polis şiddetini protesto ediyoruz"
"Bilindiği üzere Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine seçim dışı yöntemlerle rektör olarak atanması, öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve kamuoyunun bir aydır süren haklı demokratik tepkilerine neden olmuştur. Ancak iktidar, Boğaziçi Üniversitesi’nde ve birçok ilde Anayasal haklarını kullananlara yönelik polis şiddetine başvurmakta, bir resim sergisini bahane ederek şiddet düzeyini artırmakta ve LGBTİ birey ve çevreleri aşağılayıcı bir tavır sergilemektedir.
"TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak üniversitelerine ve akademik geleneklerine sahip çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve onlarla dayanışma eylemleri yapan hemen herkesin polis şiddetine maruz bırakılmasını protesto ediyor, kınıyoruz.
"Barışçıl Anayasal protesto haklarını kullanan Boğaziçili ve diğer kentlerdeki öğrenciler derhal serbest bırakılmalıdır."
Ne olmuştu?
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.
2002'de Sarıyer AKP İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi. İlk defa üniversite dışından bir rektör atandığını, bunun kabul edilemez olduğunu ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.
TIKLAYIN- Boğaziçi'nde öğrencilere biber gazıyla müdahale
Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.
Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
TIKLAYIN - Erbaş, Soylu ve Bulu hedef gösterdi, iki öğrenci tutuklandı
Protestolar kapsamında Güney Kampüs'te düzenlenen bir açık hava sergisinde yer alan Kabe görseline LGBTİ+ bayrakları ve Şahmeran resmi olması gerekçe gösterilerek beş öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciden ikisi, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklandı. İki öğrenciye de ev hapsi verildi. Bir öğrenci ise serbest bırakıldı.
Tutuklu iki öğrencinin serbest bırakılmasını isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve üniversite dayanışmaları, 1 Şubat'ta Hisarüstü'ndeki Güney Kapı'da arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle açıklama yapmak istedi. Ancak polis eyleme izin vermedi, gün boyunca 159 öğrenci gözaltına alındı.
"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler, mezunlar, çalışanlar ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyor.
TIKLAYIN - Boğaziçi protestosunda çok sayıda gözaltı
Melih Bulu kimdir?
Prof. Dr. Melih Bulu, 2016 ile 2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi'nde dekanlık ve rektörlük yaptı. 17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atanan Bulu, bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.
Bulu, 2010 ile 2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü'nde bölüm başkanlığı yaptı.
Aynı zamanda AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucularından biri olan Bulu, 2015'te AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı oldu.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği'nden 1992 yılında mezun olan Bulu, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı.
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(6): "Talebimiz iktidarın üniversitelerden elini çekmesi"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(5): Kampüs "garnizon komutanlığı gibi"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(4): "Liyakatin olmadığı yerde eğitim kalitesi düşüyor"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(3): "Akademik özerklikten vazgeçemeyiz"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(2): "Tüm bileşenlerimizle karşısındayız Melih Bulu'nun"
TIKLAYIN - Boğaziçililer anlatıyor(1): "Demokratik olmayan bir ortamda bilgi üretilemez"
(SO)