Fotoğraf: Boğaziçi Akademisyenleri
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri dün gerçekleşen senato toplantısına ilişkin bir açıklama yayınlayarak, atanmış yönetimin mükerrer oy kullandığını ve seçilmiş senatörlerin iradelerinin hiçe sayıldığını söyledi.
Dün gerçekleşen senato toplantısında Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü atanmış müdürü Haluk Özener kayyum kadronun birden fazla oy kullanmasıyla Üniversite Yönetim Kurulu'na seçildi.
Açıklamaya göre, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) temsilcisi seçimi görüşülmeden önce, Boğaziçi Üniversitesi'nin atanmış rektörü Melih Bulu yönetimi mükerrer oy kullanılacağını açıklamasının ardından seçilmiş senatörler bu teşebbüsü engellemeye çalıştı.
Seçimde aday olan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü müdürü Haluk Özener hariç tüm adaylar usulsüzlük sebebi ile adaylıktan çekildi. Özener'in yardımcısı kendisi yerine toplantıya katıldı ve hem Haluk Özener hem kendisi için oy kullandı.
"Ülkenin geleceğinin gaspı"
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin yaşananlara ilişkin dün gece yayınladıkları açıklama şöyle:
"Toplantı öncesi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) temsilcisi seçiminde mükerrer oy kullanılması durumunda adaylıktan çekileceğini açıklayan Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu temsilcisi; önce bu gerekçe ile adaylıktan çekilmiş, sonrasında mükerrer oy kullanılan seçimde oy kullanmıştır. Toplantıya Haluk Özener'in kendisi yerine yardımcısı katıldığı için Haluk Özener kendisi için de oy kullanmıştır.
"Dokuz senatörümüz bu şartlarda oy kullanmayacaklarını ifade ederek, oy kullanmamışlardır. Kapalı oyla gerçekleşen bu usulsüz seçim neticesinde Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü atanmış müdürü Haluk Özener, mükerrer oylarla ÜYK üyesi olarak gayrimeşru bir şekilde seçilmiştir. Senatonun gündemindeki Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) temsilciliği, İngilizce Yeterlilik Sınavı (Büept) gibi konular da seçilmiş senatörlerimizin itirazlarına rağmen yine mükerrer oy kullanma yoluyla karara bağlanmıştır.
"Altı saatten uzun süren toplantıda, seçilmiş senatörlerimiz, gündemdeki bir diğer madde olan bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi, atama yükseltme kriterlerinin görüşülmesine karşı çıkmış, yeni kurulan fakülteler hakkında davalar olduğunu, eğer gündeme gelecekse öncelikli olarak bu konuda raporlar hazırlanması gerektiğini, bu konunun ancak birimlerde görüşülerek senatoya gelebileceğini ifade etmişlerdir. Senatörlerimizin bu talebi reddedilmiş olup atanmış yönetim gerekirse YÖK'ün asgari kriterleri ile öğretim üyesi alınabileceğini; 'Eğer buradan karar çıkmazsa, biz hocayı istediğimiz gibi alırız' diyerek ifade etmiştir. Üniversitemiz kriterlerinin son derece açık ve net olduğunu, bu kriterlerden feragat edilemeyeceğini, bunu üniversitedeki eğitim ve araştırma kalitesini olumsuz etkileyeceğini ifade eden senatörlerimizden bazıları toplantıyı terk etmiştir.
"Senatonun aynı gündemle gelecek hafta toplanmasına karar verilmesi ile toplantı sonlanmıştır.
"Bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun bu şekilde gaspı, bizler için sadece akademik özgürlük ve özerkliğin değil, ülkenin geleceğinin gaspıdır."
(MEÖ/AÖ)