*Manşet görselindeki eser: Mehmet Güleryüz
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), “Haller Hayaller: Uyumsuz Zamanlarda Dirençlilik” sergisinin açılışı 1 Aralık’ta The Marmara Pera’da gerçekleşti.
Aralarında Boğaziçili sanatçıların da yer aldığı 47 sanatçı, eserlerini Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine burs sağlanması için bağışladı.
Sergide kolaj, heykel, yağlı boya ve portre türünde 60 eser sergilendi.
Sergiye eserleriyle katkı sunan sanatçılar arasında Artin Demirci, Ayşenur Köksal, Aytaç Armağan, Beyza Boynudelik, Can Göknil, Cemal Erez, Cumhur Özer, Çağla Saydağ Karter, Devrim Erbil, Dilek Demirci, Elvan Erdin, Jennifer Sertel Schneller, Joel Menemşe, Leyla Hancı, Leyla Sakpınar, Maria Sezer, Mehmet Güleryüz, Meryem Eroğan, Mustafa Özay, Muzaffer Akyol, Nedret Sekban, Nilgün Tüzüntürk, Nur Koçak, Nurcan Çağlar, Okan Dedeoğlu, Yasemin Erdin Tavukçu, Züleyha Altıntaş gibi isimler yer alıyor.
Bir tema çevresinde ilerlemeyen sergi daha çok karma olma özelliği taşıyor. Sergideki eserler ekolojiye, sağlığa, eğitime, yaşam hakkına ve hatta Boğaziçi Direnişi’ne kadar geniş bir şemsiye altında toplanıyor.
Artin Demirci
“Öğrenciler için bir şeyler yapmalıyız dedik”
Boğaziçi Mezunlar Derneği (BÜMED) Yönetim Kurulu Üyesi Meral Kurdaş serginin amacını ve hazırlık sürecini ise şu sözlerle ifade ediyor:
“Ben devlet memuru çocuğuyum ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okudum. Şimdi de Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin Yönetim Kurulundayım. Öğrencilerin şu anda eğitim hayatlarını devam ettirmek için içinde bulunduğu şartlarla bizim eğitim aldığımız dönemin şartları çok farklı. Şu günlerde öğrencilerin çok daha büyük zorluklarla hayatı göğüslemek zorunda olduklarına şahit olduk.
“Öğrenciler için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Biz kültür sanatla ilgilenebiliyoruz ama İstanbul gibi bir şehirde eğitim görmelerine rağmen öğrenciler kültür sanatla ilgilenemiyorlar. Hem öğrencileri sanatla buluşturmak hem de sanatçıların öğrencilere bir katkısı olması ümidiyle bu etkinliği organize ettik.
“Sanatçılara 'eserlerinizi bağışlar mısınız' diye sorduğumuzda ‘memnuniyetle’ diyerek olumlu bir yanıt verdiler. 3-5 kişinin desteğiyle başladığımız bu girişim günün sonunda 47 sanatçının desteğini aldık. Sergide 60 eser var. Resimlerin taşınması, getirilmesi yerleştirilmesi gibi birçok şeyi sıfır maliyetle halletmek için kendimiz yaptık.
"Sanatçılar gelirlerini öğrencilere bağışladı"
“Serginin halkla ilişkilerini yapan ekip Boğaziçiliydi. Sergiyi hazırladığımız otelin CEO’su da bir Boğaziçili olarak sergi salonunu bize 15-20 günlüğüne ücretsiz verdi. Sergi eserlerimiz Boğaziçili bir mezun tarafından sigortalandı. Güvenlik konusunda da yine bir Boğaziçi mezunumuzdan destek aldık.
"Boğaziçili mezunlarının şimdiki öğrenciler için bir araya gelmesi gerçekten bizi çok mutlu etti. Sanatçılarımız arasında da Boğaziçililer var. Sanatçılar gelirlerinin tamamını öğrencilere bağışladı. Sergi kataloğunu yayımladığımız andan itibaren satışlar başladı. Eserlerin dörtte birine yakınını sattık. En değerli tablolardan satışlar yaptık. İnsanlar hemen destek oldu. Bu bizi öğrencilerimiz adına çok mutlu etti."
Geliri Boğaziçi Değerler Burs Fonu'na aktarılacak sergi, 22 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.
(ED/RT)