Boğaziçi Mezunlar Derneği (BÜMED) Genel kurulu 14 Mayıs’ta toplanacak ve yeni yönetimini seçecek. Önceki yılların aksine Boğaziçi direnişinin etkisiyle bu yıl, alternatif gruplar dernek yönetimi için yarışacak.
Bu seçimde, iddialı ve farklı bir yaklaşıma sahip mezunlar ‘’BÜMEDeğer’’ gurubu altında bir araya geldi.
Yeni bir ekip
BÜMEDDeğer, basına gönderdiği yazılı açıklamada şu noktaları sıraladı:
-Bir süredir ‘’biz ne yapabiliriz, birikim ve enerjimizi Üniversitemiz’de süren varoluş mücadelesine nasıl katarız’’ düşüncesi ‘’BÜMEDeğer’’ gurubunun temellerini oluşturdu.
-Önceleri arkadaş sohbetlerinde şekillenen bu düşünce, zamanla daha çok insan tarafından sahiplenildi. Türkiye’de ve yurtdışında yaşayan mezunlar, internet iletişiminin zaman ve mekan farklarını ortadan kaldırması sayesinde yoğun bir düşünce alışverişi gerçekleştirdi. İstekler, öneriler uzun gündüz ve geceler boyu konuşuldu.
-Farklı bir yönetim isteği birçok talepten kaynaklanmakla birlikte, iki ana istekte yoğunlaştı;
· Gelenekselci dernek yönetimi değil, daha aktif bir ‘’Boğaziçi Mezunlar Derneği’’ yönetimi
· Öğrenci ve akademisyen arkadaşlarımızın adeta onur mücadelesine dönüşen eylemlerine çok daha güçlü/görünür destek vermek, sahiplenmek
-Bu düşünceler etrafında biçimlenen ‘’BÜMEDeğer’’ gurubu, 14 Mayıs’taki seçimlerde yönetime aday olarak daha aktif ve mücadeleci bir BÜMED için yarışacak.
-"BÜMEDeğer’’ daha etkin bir yönetim hedefliyor.
-Uzun bir süredir çok sayıda Boğaziçi mezunu olarak üniversitemizde akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini desteklemek ve etik değerlerimizi savunmak için çeşitli yollardan organize oluyoruz. Son 1,5 yıldır süren BÜ direnişi, mezunlar derneğindeki yönetim yaklaşımlarında da değişim gerekliliğini gündeme getirdi.
-Süregelen müdahalelerin, önümüzdeki dönemde şiddetini ve kapsamını daha da arttıracağını, hatta bu müdahalelerin üniversite kampüslerinin varlığını tehdit eder seviyeye ulaşacağını öngördü.
-Bu sebeple, Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden, akademik özerklik, ve etik değerleri koruma mücadelesini BÜMED’de daha güçlü bir şekilde ön plana çıkarmak istiyor.
-Öğrenci ve akademisyen arkadaşların mücadelelerine kişisel ve çeşitli mezun gruplarında verdiğimiz desteği, BÜMED çatısı altında kurumsallaştırmak en öncelikli hedef.
-Boğaziçi bileşenleri yalnızca akademik ve idari personelden ve öğrencilerden ibaret değil. Aynı zamanda Boğaziçi’nin Türkiye’ye kazandırdığı insan kaynağı olan mezunları, bilgi birikimi, hatta öğrenci ve mezunların aileleri de bu bileşenin önemli unsurları. Özellikle mezunlara Boğaziçi özelinde demokrasiyi, bilimi, savunma mücadelesinde büyük görev düştüğünü düşünüyor.
-Biz, varoluşumuz ve benliğimizi oluştururken en önemli aşamaları Boğaziçi’nde yaşadık. Kişisel gelişim serüvenimiz, dünyayı anlama ve anlamlandırma sürecimiz burada şekillendi. Boğaziçi’nin ruhuna ve fiziksel mekanına olan aidiyet duygumuz buradan geliyor.
BÜMEDeğer Ne Vadediyor?
-BÜMEDeğer grubu olarak, sözümüzü sakınmadan, kamuoyunda akademik özerklik ve özgürlük mücadelesini görünür kılmayı hedefliyoruz. Mezunların bu yolla nitelikli kamu eğitimini savunmasının ve güçlendirmesinin gerekli olduğu kanısında.
-Üniversitelerin, her türlü baskıya karşı bağımsızlığını ve özerkliğini koruması gerektiğine inanan mezunlar olarak BÜMED’in 17. Döneminde adayız.
-Üniversitemizi, öğrencileri, Boğaziçi kültürünü, akademik özerkliği ve demokrasi mücadelesini desteklemek için yola çıktık.
· BÜMEDeğer olarak sözümüzü söylemekten sakınmayacak, mezunların asgari müştereklerini gözeterek akademik özgürlük ve özerklik, BÜ’nün etik değerlerini kapsayan söylemler, eylemler ve etkinlikler üreteceğiz.
· Akademisyenler ve öğrencilerle dayanışacak, hak ihlallerinin ve hukuksuzlukların takipçisi olacak ve gerekli hukuki adımları atmaktan çekinmeyeceğiz. Akademisyenlerimizin hazırladığı hasar raporlarından yola çıkarak onarıcı etkinlikler gerçekleştireceğiz.
· Söylem ve eylemlerimizi tüm mezunlarımızla paylaşacağız, mezun iletişim ağlarını sistematik hale getireceğiz, mezunlarla iki yönlü, interaktif bir ilişki kuracağız.
· Üye ilişkilerini canlandırmak için BÜMED’de ve dünyanın her yerinde farklı kesimden ve ilgi alanlarından mezunlarımıza derneğe aidiyetlerini artıracak etkinlikler planlayacağız.
· Mali disiplini sağlayacak, ticari faaliyetleri daha verimli hale getireceğiz.
· Ulaşılabilir bir dernek için orta vadede üyelik ve aidat ücreti sistemini geliştireceğiz.
· Çevrimiçi doğrudan demokrasi araçları kullanarak yönetim ile üyeler arasındaki mesafeyi azaltıp, etkileşimi artıracağız.
· Sendikalar, barolar, sivil toplum örgütleri ve diğer mezun dernekleri ile görüşerek üniversite bileşenlerinin taleplerini kamusal alanda yükselteceğiz.
· Eğitim ve araştırma kalitesinin artması, akademik dünyada hak ettiği yeri alması ve ‘’Boğaziçi’’nin geleneklerine uygun, tüm bileşenlerin dahil edildiği ideal üniversite yönetimi belirleme süreci için çaba göstereceğiz.
-Yönetim anlayışımızla BÜMED’e değişim getirmeyi vadediyoruz. Bu değişimin, son bir yılda üniversitemiz için endişelenen tüm mezunlarımızın, bir mezun derneğinden beklentilerini karşılayacağına ve mezunlarla BÜMED arasındaki bağın canlanacağına inanıyoruz.
-Boğaziçi Üniversitesi yalnızca akademik açıdan öne çıkan bir üniversite değil, çok seslilik ortamını sağlayan, düşüncelerin özgürce açıklanabildiği, farklılıkların bir arada yaşamayı öğrendiği ve öğrendiklerini topluma yaymayı amaçlayan bir kültür evreni yaratmak gibi birçok unsurun bileşkesidir. Bu bileşkenin sürekli iyileştirilmesi ve korunması sayesinde köklü ve sembolik bir kurum haline gelmiştir.
-Üniversite, bilimsel bilgi üretme işinin doğası gereği, kalıplaşmış yargılara meydan okuyan, gelişimin önünü tıkayan her türlü baskıcı otoriteyle çelişme içinde olan bir kurumdur. En azından ideal olanı budur. Türkiye’de bu ideal işlevin bilincinde olan pek az sayıda üniversite ortamı kalmıştır. Yani üniversitenin hakiki işlevini yerine getirebilmesi, insanlığa ve içinde bulunduğu topluma fayda üretebilmesi için her türlü toplumsal, siyasal, hukuki, geleneksel baskı biçimine karşı özerkliğini azami ölçüde korumak zorundadır.
-Boğaziçi’nin akademik özerklik mücadelesi, sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin değil, Türkiye’nin geleceği içindir. “Çünkü Boğaziçi buna değer.”
1. Ayşin Ebru Tahiroğlu, CHE’93
2. Banu Aykın Köylüer, CHEM’98
3. Batuhan Durmuş, SOC’19
4. Beyza Bilal, PSY’11
5. Cem Ertuğrul, TRM’05
6. Dr. Devrim Umut Aslan, SOC’07
7. Esra Dirik, SOC’05
8. Fatma Zengin, GUID’94
9. Av. Hamit Sarı, POLS’00
10. Dr. Kaan Öztürk, PHYS’96
11. Lale Günaydın, IE’91
12. Dr. Mehmet Eylem Kırlangıç, EE’95
13. Melek Çilingir, PHIL’97
14. Mustafa Mert Önen, EC’08
15. Oğuz Gürerk, MATH’19 & EC’19
16. Özgün Emre Koç, LING‘21
17. Soley Sezgin Akten, GUID’94
18. Dr. Zeynep Akçakaya, HIST’19
BÜMEDeğer Denetleme Kurulu Adayları
1. Billur Cremer, COMP’97
2. Av. Fatma Toprak, POLS’14
3. Doç. Dr. Mine Aksu, BA’76
4. Nezih Cihan Aksoy, POLS’01
5. Ruhi Örmeci, EC’76
6. Serdar Yetkin, SOC’21
(EMK)