Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de herhangi bir limana uğramaksızın Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından geçen gemilerin ödediği ücrete zam yapıldığını açıkladı.
Buna göre net ton başına geçiş ücreti 4,08 dolardan 4,42 dolara çıkartıldı.
Boğazlardan geçiş ücretlerine 39 yıl sonra (1983) ilk defa geçen yıl zam yapılmıştı. Geçen yılki zam öncesi fiyat net ton başına 0,80 dolardı.
“Düzenleme Montrö Sözleşmesi'ne uygun"
Bakan Uraloğlu, boğaz geçiş ücretine yapılan zammın Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirlenen kurallara uygun olduğunu söyledi.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne göre Boğazlardan uğraksız geçecek gemilerden sağlık denetimi, fener ve tahlisiye hizmetleri olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alındığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, "Ücretlerin hesaplanmasında, gemilerin net tonajı (NRT) baz alınırken, birim olarak da 'altın frank' esas alınıyor. Geçen yıla kadar bu fiyatlar sabit kalıyordu. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile artık bu fiyatları her sene güncelleyeceğiz." dedi.
Bakan Uraloğlu, fiyat güncellemesine örnek de vererek, şunları kaydetti:
"10 bin net tonajlı bir gemiyi düşündüğümüzde; 7 Ekim 2022’den önce fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri kalemlerinden bir gemi toplam 3 bin 240 dolar ücret ödüyordu. Bu ücret, ilk fiyat düzenlemesi yapılan 2022 Ekim ayında 16 bin 393 dolara yükselmiş oldu. 1 Temmuz'da geçilecek yeni tarife ile ise 10 bin ton net tonajlı bir gemi 17 bin 760 dolar ödemek zorunda kalacak. Yapılan bu artışla döviz girişini artıracak tarihi bir adım atıyoruz.”
TIKLAYIN - Montrö Anlaşması nedir, neden gündeme geldi?
(HA)