Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 3. Boğaz Köprüsü ve Marmara Otoyolu'nun ayrıntılarını açıkladı.
Köprünün Tarabya-Beykoz mevkisi arasında olacağını söyleyen Yıldırım özetle şu bilgileri verdi.
Garipçe-Poyrazköy arasında: Köprünün ayakları Avrupa'da Sarıyer-Garipçe, Asya'da Poyrazköy mevkisinde olacak.
1.275 metre: Köprünün açıktaki uzunluğu 1.275 metre olacak. Bu mevcut iki köprüden daha uzun bir açıklık.
Raylı sistem yok: Projede raylı sistem yok. Lastikli araç geçişi için planlanıyor. Köprü ve bağlı otoyoldaki 90 kilometrelik kesimde 2x4 şerit, diğer kesimlerde 2x3 şerit olması planlanıyor.
İhale bu yıl, beş yıla tamamlanacak: Köprüyle ilgili güzergahlar Kocaeli, Adapazarı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclislerinde onaylanacak. Planlara işlenecek. Daha sonra ihaleye çıkılacak. İhalenin bu yıl bitirilmesi hedefleniyor. İlk etap üç yılda, projenin tamamı dört-beş yıl içinde tamamlanacak. Bu güzergahtaki arazilerin yüzde 75'i kamuya ait. Bu nedenle Yıldırım'a göre arazi rantı beklentisi gerçekleşmeyecek. 222 bina kamulaştırılacak. İhaleyle uluslararası ve Türkiye'den büyük şirketler ilgileniyor. Yıldırım ormanlık arazilerin orman vasfını yitirmiş olduğunu, çevrenin ve tarihi yapıların korunacağını, Kilyos mevkisindeki terk edilmiş kömür ocaklarının rehabilite edilerek İstanbul'a kazandırılacağını savundu.
Maliyet 6 milyar dolar: Projenin toplam maliyeti kamulaştırma harcamalarıyla birlikte 6 milyar dolar. Kamulaştırmanın 1-1,5 milyar dolara mal olması bekleniyor.
Yap-işlet-devret modeli: Proje özel sektör-kamu ortaklığıyla gerçekleşecek. Kamudan kaynak harcanmayacak. Şirkete trafik garantisi verilecek Yıldırım ihaleyi alacak şirket için otoyolun bir ya da iki yıl içinde garanti edilen trafik düzeyine ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Otoyol: Köprüyü de içine alan 260 kilometrelik Marmara otoyolu Avrupa'da İstanbul'un batı sınırında Kınalı mevkisinden başlıyor, Asya'da Paşaköy, Gebze, Akyazı-Hendek ilçe sınırları içinde TEM'e bağlanarak Adapazarı'nda sonlanıyor. (TK)