Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara'nın Mamak ilçesinde Makine Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Kayaş Kapsül Fabrikası'nda yaşanan patlama sonucu biri ağır olmak üzere, en az dört işçi yaralandı.
TIKLAYIN - Mamak'taki MKE Kapsül Fabrikası'nda patlama
KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Özkan Boğan, MKE Kapsül Fabrikası'ndaki patlamayı bianet'e değerlendirdi.
Aynı zamanda MKE Kapsül Fabrikası'nın eski çalışanı olan Boğan, fabrikada üretimin insan gücüyle yapıldığını belirterek, "Neredeyse hiçbir birimde otomasyon yok. Çünkü yıllardır bu fabrikaları otomasyona geçirmesi gereken yöneticiler, en ufak adım atmadılar" dedi.
"Patlama, Ar-Ge bölümünde yaşandı"
Fabrika çalışanlarından edindiği bilgileri bianet'le paylaşan Boğan, şunları kaydetti:
"Patlama, fabrikanın Ar-Ge bölümünde yaşanmış. Fosfor yangınıyla başlamış olabileceği belirtiliyor. Güvenlik prosedürlerine göre belli miktarın üzerinde parlayıcı ve patlayıcı maddenin aynı atölyede bulunmaması gerekiyor. Fakat saat 10.30'da başlayan yangın ve devamında yaşanan patlama neredeyse saat 12'ye kadar sürmüş. Dolayısıyla gereğinden fazla malzeme çalışma alanında bulundurulmuş olabilir."
"Kullanılan malzemeler inanılmaz hassas"
Fabrikada çalıştığı dönemden örnek veren Boğan, "Bir otomasyon tezgahı yapmak istemişlerdi. Ancak proje, patlayıcıyla hiçbir işi olmayan özel bir firmaya verildi. O firma da en son ben ayrıldığımda çoktan yapılmış olması gereken otomasyon tezgahını üzerinden dört yıl geçmesine rağmen devreye alamamıştı" ifadelerini kullandı.
Boğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla hala elle çalışılan bir fabrikada çok ciddi riskler olabiliyor. Çünkü kullanılan ham maddeler inanılmaz hassas. Ham maddelerin bir araya geldiğinde patlayıcı olma özelliğinin haricinde, kendi başına da patlayıcı ve parlayıcı malzemeler bunlar. Ve bunları insanlar taşıyor, dolduruyor, kapsüllere basıyor."
Üretim baskısı ihtimali
MKE'nin özelleştirilmesinin ardından altyapı, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda yaşanan eksikliklere dikkat çeken Özkan Boğan, yakın zamanda 18 tecrübeli işçinin toplu halde emekli olduğu bilgisini paylaştı.
Boğan, "Gerekli önlemler alınmadığı takdirde patlamaların olması işten bile değil. Ama üst üste yaşanan patlamaların, çalışanlara yönelik artan üretim baskısı nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini düşünüyorum" dedi.
(VC)