Bodrum’dan yola çıkıp Diyarbakır’a barış talebiyle yürüyen gruba Ankara’dan katıldım. Bugün Urfa’daydık. Yarın sabah Diyarbakır’a ulaşacağız.
Türkiye’deki sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte yaşananlara batıdan gelecek ‘yeter’ sesi belki de en son Bodrum’dan çıkacak diye düşünülürken Bodrumlular herkesi yanılttı. “Barışa yürüyorum” sloganıyla can güvenliklerinin tehlike altında olmadığı Bodrum’dan sokağa çıkma yasaklarının olduğu Diyarbakır’a yürüme kararı aldılar. Onlar ülkenin doğusunda yaşanan ölümleri görmüş ve buna dur demek istemişlerdi.
Dinçer: Telefonum hiç susmuyor
Zeynep Dinçer Bodrum sakinlerinden biri, hayatında Diyarbakır’a hiç gitmemiş, hiç bir politik eyleme katılmamış. Ancak artık yaşananlar onu barış yolunda yürümeye itmiş.
“Bodrum huzurlu ve güvenli bir yer ama bu ülkede birileri ölürken biz rahat değiliz. Kürtlerin yıllardır süren bir mücadelesi var. Şu anda da en yoğun yaşandığı bir süreç. Türkiye’de bu süreçten geçiyor. Aynı şekilde ülkede bir kaosun, gerilimin içinden geçiyor. Benim gibi hisseden Bodrum’lu arkadaşlarım olmasaydı elimde bir pankartla meydana çığlık atacaktım. Pankartımın üzerine de ‘neden susuyorsunuz?’ yazacaktım. Yaşanan insanlık dramlarının karşısında bir şeyler yapmaya ihtiyacım vardı.”
Dinçer de kendisi gibi bir şeyler yapmak isteyen Bodrumlularla bir araya gelmiş ve sonunda da bu yürüyüş fikri çıkmış. Karar verildikten sonra da çalışmalar başlamış. Eylemin organizasyonunda görev alan Feyza Taner, duyurunun ardından gelen ilgiye oldukça şaşırmış.
“Şu anda Türkiye’nin dört bir yanından insanlar arıyor ve bize katılmak istiyorlar. Telefonum hiç susmuyor. Ben bu kadar ilgi göreceğimizi düşünmemiştim. Demek ki birçok insanla aynı duyguları yaşıyoruz.”
Yürüyüş tam da Taner’in dediği Türkiye çapında bir eyleme dönüşüyor. Gidiş rotası üzerinde insanlar eyleme katılıyor, katılamayan da destek vermek için uğurlamaya geliyor.
TIKLAYIN - BODRUM'DAN DİYARBAKIR'A BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ
Gürol: Yürüyüşe katılmadan önce utanç içindeydim
Altıok Gürol otobüste yolculuk yaparken arkadaşı Feyza'ya yastık oldu.
Altıok Gürol İstanbul'da yaşıyor. Yürüyüş çağrısını görmeden önce kendi deyimiyle ne yapacağını bilmemenin çaresizliğinde sıkışmış. Gidiş güzargahında kendisine en uygun olan Ankara'da yolculuğa katılıyor.
Ankara'da Yüksel Caddesinden Meclis'e sessiz, tek sıra halinde yürüyüş.
“Bu yürüyüşü duymadan önce istanbul'da utanç içinde yaşıyordum. Sıcak evimde oturduğum için, arkadaşımla kahve içtiğim için, rahatta yaşadığım için çok utanıyordum. Tüm bu utanç içinde ne yapacağımın çaresizliği içinde sıkışmıştım. Bu yürüyüşe de bu utancı yüksek sesle söylemek istedim. Halkına kurşun sıkan, bomba atan bir devletin vatandaşı olmaktan utanıyorum ve bu devlete benim adıma öldürme diyorum."
Gümüş: Biz yalnız değilmişiz”
Adana'da bizi evinde misafir eden Feyruze Gümüşün evinde soldan sağa: Zeynep Dinçer, Feyza Taner, Figan Erozan, Altıok Gürol, Feyruze Gümüş.
Yolculuk esnasında sürekli sayıları artan eylemciler durakladımları yerlerin yerel insanları ağırlıyor. Adana durağında evini eylemcilere açan Feyruze Gümüş, Adana'da doğmuş, büyümüş ama Van'dan göç etmiş bir Kürt ailenin kızı. Feyruze Gümüş Batıdan yola çıkıp barış talep eden bu insanlarla biraraya geldiği için çok memnun.
"Ölümler karşısında, savaş karşısında barış isteyen insanların olduğunu kadınların olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Gördüm ki benim gibi bizim düşünen barış isteyen başkaları da var. Biz yanlız değilmişiz. Barış yürüyüsüne katılan kadınları evimde misafir ediyorum. Ayrıca da kadınların en önde barış talep etmesi beni çok mutlu ediyor. "
Öztürk: Yürüyüşe katıldım çünkü insanım
Duygu Öztürk Adana'da sessiz yürüşle İnönü Parkı'na basın açıklamasına giderken.
Günler süren bu yürüyüşe katılan Duygu Öztürk 12 yıldır Bodrum'da oturuyor. Öztürk sağlık sorunlarına rağmen barışa yürüyor. Hem nefes alma sıkıntısı hem de yürüme engeli Duygu Öztürk sokağa çıkma yasaklarına dur demek için engel tanımamış.
"Ben bu yürüyüşe katıldım çünkü insanım. Huzurlu ve mutlu olmam gerekiyor. Bunun içinde barış içinde yaşamalıyım. Kürtler öldürülürken Türkler rahat uyuyamaz."
Adana'da İnönü Parkı'ndaki açıklama.
Barış için yürüyorum Urfa'nın ardından 31 Aralık 2015'in son günü Sur'a doğru yürüyüp sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını ve barışı talep edecekler. (EK/HK)