Falk, "Irak Dünya Mahkemesi savaşa karşı muhalif, hukuki, ahlaki ve politik bir zemin sunmaktadır" dedi.
Falk Irak Dünya Mahkemesi'nin yola çıkışını ise şöyle anlattı:
"Uluslararası hukukun önemi ihlallere karşı yurttaşlar tarafından oluşturulmuş olmasıdır. Bu ilk kez Bertrand Russell tarafından Vietnam savaşı sırasında ortaya konulmuş ve değerlendirilmiştir. Russell mahkemeleri ABD'nin savaş sırasında işlediği suçların sessizlik duvarını yıkmak için atılan acı bir çığlıktı.
Irak Dünya Mahkemesi de aynı Russell Mahkemeleri gibi Birleşmiş Milletler'in harekete geçmek istemediği dönemlerde sesini çıkaran, susmayı ve susturulmayı reddeden bir yapıdır ve Birleşmiş Milletler uluslararası hukuk kurallarını yerine getirmeyince yurttaşların birleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır."
"ABD hükümeti Irak işgali hakkında yalan söylemiştir" diyen Falk, Irak Dünya Mahkemesi'nin deliller ve tanıklıklar yoluyla bu yalanları ve iddiaları çürüteceğini söyledi.
"Belgeler bize göstermektedir ki, savaş hukuka aykırı açık olmasına rağmen başlatılmıştır. Irak Dünya Mahkemesinin görevi önceki oturumların da ışığında tüm dünya halklarını Irak halkına yardıma çağırmaktır. Bu mahkeme hukuku ortaya koymaya ve kendi alanında hükümler vermeye yetkilidir."
Mahkemenin nihai oturumunun Türkiye'de yapılması konusuna da değinen Falk "Türkiye dünyanın politik merkezinde ve eski sömürgelere yakın bir ülke. Ayrıca Irak savaşından hemen önce Amerikan askerlerinin ülke topraklarını kullanma yetkisini reddeden parlamentosuyla da tarihin az yaşanır gururlarından birine sahip. Coğrafi açıdan Irak'ın komşusu ve savaşın kötü sonuçlarından en çok etkilenecek yerlerden biri. Dolayısıyla da nihai oturum için en uygun yerlerden biri..." diye konuştu.
Falk sözlerini "Irak Dünya Mahkemesi Irak üzerine yoğunlaşır ama 1990'lardaki normatif devrimi de canlandırır. Başka bir dünya mümkündür ve eğer mümkünse gereklidir. Bu ruh küresel ahlaki süreçtir" diyerek tamamladı.
Richard Falk kimdir?
Santa Barbara Üniversitesi, uluslararası hukuk profesörlerinden olan Falk, UNESCO Barış Ödülü sahibidir. Uluslararası hukuk ve insan hakları alanında yayımlanmış 30'dan fazla kitabı bulunan Falk'ın son kitabı Dünya Düzeni Nereye? adıyla yayımlandı.