Fotoğraf: AA / Arşiv
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), geçen yıl beş milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.
“Zorla yerlerinden edilenlerin sayısı rekor seviyede arttı, 65,3 milyona ulaştı.” Bu rakamın yarısı çocuklardan oluşuyor.
Dakikada 24 kişi…
BMMYK Küresel Eğilimler Raporu’nda, 2015’te evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 5,8 milyon kişi arttığına dikkat çekti.
Raporda öne çıkan veriler şöyle…
*Dünya genelinde evlerini terk etmek zorunda kalan 65 milyondan fazla kişinin üçte ikisini (40,8 milyon kişi) ülke içinde yerinden edilenler oluşturuyor, 21,3 milyon kişi mülteci konumunda.
*3,2 milyon kişi de gelişmiş ülkelere sığınma başvurusunda bulundu.
*Dakikada ortalama 24 kişi evini terk etmek zorunda kalıyor.
*Dünya genelinde yerinden edilenlerin sayısı bir ülke nüfusu olsaydı, dünyanın en büyük 21. ülkesi olurdu.
TIKLAYIN - SURİYELİ MÜLTECİLER HİKÂYELERİNİ ANLATTI
Suriye, Afganistan, Somali
* Dünyanın en fazla mülteci üreten üç ülkesi Suriye, Afganistan ve Somali. Mültecilerin yüzde 54'ü sadece bu üç ülkeden geliyor.
* Suriye'de 2011 yılından beri 4,9 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Suriye'yi 2,7 milyon mülteci ile Afganistan ve 1,1 milyon ile Somali izliyor.
*Mülteci kaynağı diğer ülkeler ise Güney Sudan, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Myanmar, Eritre ve Kolombiya olarak sıralanıyor.
*Dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke Türkiye.
Avrupa’ya eleştiri
Raporda ayrıca 2015'te 1 milyon mültecinin ulaştığı Avrupa kapılarını kapattığı için eleştirildi. Dünyanın mülteci yükünü gelişmekte olan ülkelerin taşıdığı vurgulandı.
Dünyadaki mülteci nüfusunun yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler evsahipliği yapıyor. 4,2 milyon mülteci ise en az gelişmiş ülkelerde yaşıyor.
"Sorunları çözmezseniz sorunlar size gelir"
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi raporla ilgili olarak mültecilerin sayıları ile beraber yabancı düşmanlığının da arttığına dikkati çekti.
"Mülteci akınının durduğu doğru ama bu anlaşmanın mı yoksa bazı sınırların kapatılmasının mı sonucu bilemiyorum.
“Mülteci akınının durması çatışmaların yaşandığı ülkelerde yerinden edilmelerin sona erdiği anlamına gelmiyor, sorun devam ediyor.” (YY)