Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye'den atılan top mermisiyle Urfa'nın Akçakale ilçesinde beş kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin kınama kararı çıktı.
Konsey Başkanı Gert Rosenthal'ın açıkladığı kararda, Türkiye hükümetine ve halkına başsağlığı dilendi ve Suriye'ye şiddeti acilen durdurması, komşularının toprak bütünlüğüne saygı göstermesi çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler (BM) Haber Merkezi'nin haberine göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında giderek yükselen gerginliğin, bölgesel çatışma olasılığını ve uluslararası barışa yönelik tehdi arttırdığı uyarısında bulundu.
Ban'ın sözcüsü Martin Nesirky, BM Genel Sekreteri'nin, taraflara, siyasi bir çözümde buluşulması için tüm çabanın sarf edilmesi ve şiddet kullanımından vazgeçilmesi çağrısı yaptığını söyledi.
Ban Ki-mun, taraflara önceki gün yaptığı itidal çağrısını da yineledi. Nesirky, BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin "gerilimin yatıştırılmasını teşvik etmek için" Türkiyeli ve Suriyeli yetkililerle temas halinde olduğunu da ekledi.
Rusya'nın itirazı üzerine karar metnindeki "uluslararası barış ve güvenliği ihlal etmesi" yönündeki ibare kaldırıldı.
BMGK toplantısının ardından basın toplantısı yapan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi "Suriye'nin, Türkiye de dahil bütün komşuları ile iyi ilişkileri sürdürmek istediğini" söyledi.
Caferi, "Suriye hükümeti elbette yaşamını yitiren kadın ve çocuklar için büyük üzüntü duydu. Türkiye hükümetinin de bize karşı, Türkiye sınırından Suriye'ye giren teröristlerin öldürdüğü yüzlerce masum Suriyeliye karşı aynı duygularda olmasını umuyoruz" dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei de itidal çağrısında bulundu. Lei bakanlığın internet sitesinden yayımladığı yazılı açıklamada, "Tüm tarafları bölgede barış ve barış istikrarı korumak için gerginliği tırmandıracak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ise günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'ye misillemesiyle ilgili, "Türkiye'nin cevabı, uygun, orantılı ve bu tür olayların bir daha tekrarlanmaması için caydırıcı etkiyi güçlendirmeye yöneliktir" dedi.
"Sekiz kez kaza olur mu?"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz. Tezkere karşısında direnenler tarihe bunun hesabını veremeyeceklerdir" dedi.
Başbakan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şunları söyledi:
"Bütün bu olaylardan sonra yine bugün bir tane top mermisi de Hatay Altınözü'ne düştü. Şimdi bir taraftan kazaen oldu deniliyor, öbür taraftan bugün yine aynı şey oluyor. Bu nasıl kazadır, sekiz kaza, nasıl oluyor bu iş?"
Erdoğan, çözüm konusunda İran ile ortak çalışma içinde olduklarını da açıkladı. (AS)