Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dağlık Karabağ'daki gelişmeleri ve Laçin Koridoru'nun Azerbaycan tarafından abluka altına alınmasıyla ortaya çıkan insani krizi görüşmek üzere dün (16 Ağustos) ABD'nin New York kentinde acil bir toplantı düzenledi.
Ermenistan'ın çağrısıyla yapılan oturumda başta BM yetkilileri olmak üzere katılımcı ülkeler Laçin Koridoru'nun açılması için gerekli adımların atılmasını istedi.
BM: Engelsiz geçişlere izin verilmeli
UN News'te yer alan habere göre, Son durumla ilgili bir brifing veren İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA) Operasyon ve Savunuculuk Direktörü Edem Wosornu, sağlık ve su tesisleri gibi kritik hizmetleri çalışır durumda tutmak için gerekli olan gıda, ilaç kıtlığı ve enerji kaynaklarında kesinti olduğuna dair raporların farkında olduğunu söyledi.
Uluslararası İnsancıl Hukuk'un çok açık olduğuna dikkat çeken Wosornu, "Taraflar, ihtiyacı olan tüm siviller için insani yardımın hızlı ve engelsiz bir şekilde geçişine izin vermeli ve kolaylaştırmalıdır" dedi.
AB: Abluka, halk için korkunç sonuçlar doğuruyor
Avrupa Birliği'nin (AB) BM Temsilcisi Silvio Gonzato ise, "Uluslararası Adalet Divanı'nın koridorun yeniden açılması yönündeki kararlarına rağmen, koridordan geçiş 8 aydan fazla bir süredir engellendi. Bu da yerel halk için korkunç sonuçlar doğuruyor. Laçin Koridoru'ndaki hareket derhal yeniden sağlanmalıdır" diyerek doğrudan diyalog çağrısı yaptı.
ABD'den Azerbaycan'a 'Koridoru açın' çağrısı
Azerbaycan'ı Laçin Koridoru'nda serbest geçişi yeniden sağlamaya çağıran ABD'nin Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Koridorun kapatılmasından derin endişe duyuyoruz, bu da temel malzemelere erişimi kesip insani durumu daha da kötüleştirdi. Gıda, ilaç, bebek ihtiyaçları ve enerjiye erişim asla rehin alınmamalı" diye konuştu.
Dağlık Karabağ'da son durum / Wikipedia [Haritanın büyük halini görmek için üzerine tıklayın] |
Rusya'dan 'insani felaket' vurgusu
Rusya'nın BM Temsilcisi Dmitry Polyanskiy de, Laçin Koridoru'ndaki ablukadan endişe duyduğunu belirterek, "Bölgede bir insani felaketin yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Her düzeyde siyasi ve diplomatik kanallarla temasa geçiyoruz. Dağlık Karabağ sakinlerinin haklarının açık ve güvenilir güvenlik garantileri olmadığı sürece Ermeni-Azerbaycan uzlaşması düşünülemez" dedi.
Ermenistan: Gerçek bir açlık tehdidi var
BMGK'nin "soykırımı önleyen bir örgüt" gibi hareket etmesi gerektiğini vurgu yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ise konuşmasında şunları ifade etti:
"Abluka nedeniyle Dağlık Karabağ'da ekonomik faaliyet yok. Maaşları ödeme imkanı kalmadığı için binlerce insan işsiz kalıyor. Parası olanlar bile mağazalardaki raflar boş olduğu için bir şey alamıyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ekmek ya da meyve sebze alabilmek için uzun kuyruklarda kalıyor. Gerçek bir açlık tehdidi var. Koridor, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında bir bağlantı olarak kabul edildi ve alternatifi yok. Açılmalıdır."
Azerbaycan: Teklif ettik, kabul edilmedi
Ermenistan'ın "soykırım" iddialarını reddeden Azerbaycan'ın BM Temsilcisi Yaşar Aliyev de, ülkesinin Karabağ'daki Ermenilere gerekli tüm ürünleri Kızılhaç aracılığıyla sağlamayı teklif ettiğini, ancak bu teklifin kabul edilmediğini söyledi.
Aliyev "Laçin Koridoru denilen yol Azerbaycan'ın egemenlik alanındadır ve toprak dışı statüsü yoktur" dedi.
TIKLAYIN - Dünyaya çağrı: "Dağlık Karabağ'a abluka kalksın"
Ne olmuştu?Kendilerini çevre aktivisti olarak nitelendiren Azerbaycanlı siviller 12 Aralık 2022 tarihinden bu yana Laçin Koridoru'nu kapatmış durumda. Aktivistler, Azerbaycan topraklarındaki madenlerin yasa dışı işletildiği ve çevreye zarar verildiği gerekçesiyle protesto eylemi düzenlediklerini söylüyor. Ermenistan ise protestocuları Azerbaycan devletinin yönlendirdiğini söylüyor. Azerbaycan devleti, Ermenistan'ın bu suçlamalarını reddederken Laçin Koridoru'ndan bazı konvoy ve yardımların geçtiğini, dolayısıyla blokajın söz konusu olmadığını savunuyor. Ermenistan Dağlık Karabağ ve Laçin Koridoru ile ilgili daha önce de kamuoyu önünde Rusya'dan taleplerde bulunmuş, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Aralık 2022'de yaptığı açıklamada, bölgedeki Rusya barış gücü askerlerini görevlerini yerine getirmemekle suçlamıştı. 2020'deki savaş sırasında Dağlık Karabağ'ın geniş kesimlerini geri alan Azerbaycan'ı Laçin Koridoru'nu bloke etmekle suçlayan Ermenistan, konuyu BM Uluslararası Adalet Divanı'na da taşımıştı. |