Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Türkiye'nin Suriye'de YPG’nin bulunduğu bölgeyi bombalamayı durdurmasına dair mutabık kalındığını açıkladı.
BMGK Dönem Başkanı ve Venezüella’nın BM Daimi Elçisi Rafael Ramirez Carreno, Rusya'nın talebi üzerine yapılan kapalı oturumla ilgili açıklamasında Türkiye'nin top ateşini durdurması yönünde ortak görüş olduğunu söyledi.
TIKLAYIN - REUTERS: TÜRKİYE KARA OPERASYONUNU KOALİSYONLA GÖRÜŞÜYOR
İki açıklama
Sputnik News’un haberine göre, Carreno toplantı sonrası ikinci açıklamasında ancak herhangi bir metnin değerlendirilerek kabul edilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
"Biz bu sabahki toplantıda konuya ilişkin endişelerimizi paylaştık ancak herhangi bir metin kabul etmedik. Herkese açıkça belirtmek isterim ki, Konsey'de konuya ilişkin basın bildirisi, başkanlık bildirisi ya da karar metni kabul etmedik.”
Ancak Rafael Dario Ramirez Carreno, daha önceki açıklamasında "15 üyenin tamamının bu konuda kaygı belirtip belirtmediği" sorusuna "Evet" diye yanıt vermişti.
BBC Türkçe de konuyla ilgili haberinde BMGK’nın Ankara'yı uluslararası hukuka uymaya çağırdığını yazdı.
TIKLAYIN - RUSYA SURİYE'DE HASTANE VURDUĞU İDDİALARINI YALANLADI
Çevik: Karar yok
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise açıklamayı Anadolu Ajansı’na yorumlarken BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye ve Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili alınan bir karar olmadığını belirtti.
Konsey'de ortak bir karar alınmadığını öğrendiklerini söyleyen Çevik, "Orada herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri, 15'i birden 'Konsey'in pozisyonu budur' diye kurumsal bir karar almamış vaziyette" dedi.
"15 ülkenin bir konuda fikir beyan etmesi ayrı bir şey, Konsey'in bu belirtilen fikirler çerçevesinde 'Konsey'in kurumsal olarak pozisyonu budur' demesi ayrı bir şey. Onun için ayrı bir karar gerekiyor. Onun alındığı konusunda bir bilgi yok. Böyle bir kararın alınmadığını bize Konsey'deki muhataplarımız teyit etmiş vaziyetteler." (YY)