139 ülke, Antlaşma'nın hazırlanmasına ilişkin karara evet oyu verirken, aralarında Rusya, Çin, Hindistan ve Pakistan'ın da bulunduğu silah ihracatçısı ülkeler çekimser oy kullandı. Türkiye de evet oyu veren ülkeler arasında.
Karara karşı oy veren tek ülke, dünyanın en büyük küçük silah ihracatçısı ABD oldu. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün rakamlarına göre, 2005'te dünyadaki toplam silah harcamalarının yüzde 48'ini ABD gerçekleştirdi. Dünya, silah harcamalarına bir yılda yaklaşık 1,1 trilyon dolar ayırıyor.
Üç örgütün, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Hafif Silahlar Küresel Eylem Ağı (IANSA) ve Oxfam tarafından yürütülen Silahlar Denetlensin kampanyası, küresel silah ticaretinin ölümcül etkilerine karşı tek çözümün, Birleşmiş Milletler (BM) düzeyinde kabul edilecek, sıkı denetim ve yaptırımları içeren uluslararası bir Silah Ticareti Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi olduğunu söylüyor.
Birinci Komite'nin kararı uyarınca, Antlaşma'nın kapsamı, elverişliliği ve parametrelerini incelemek üzere hükümetler düzeyinde bir uzmanlar grubu oluşturulacak. Grup, raporunu Birinci Komite'ye 2008'de sunacak.
Nobel Barış Ödülü sahiplerinden çağrı
15 Nobel Barış Ödülü sahibi, bu hafta başında, bütün devletlere, Silah Ticareti Antlaşması'na destek vermeleri için çağrıda bulunmuştu.
Aralarında Dalay Lama, Desmond Tutu, Oscar Arias ve UAÖ'nün de bulunduğu çağrıcılar şöyle dedi:
"Biz Nobel Barış Ödülü sahipleri, küresel bir Silah Ticareti Antlaşması'nın ardındaki temel ilkenin basit ve durdurulamaz olduğuna inanıyoruz: Ciddi insan hakları ihlallerinde kullanılacak hiçbir silah transfer edilmemeli. Hükümetler, binlerce insanın ölümünü, tecavüze uğramasını ve yerinden edilmesini önleyecek bir antlaşmanın oluşturulmasına onay vererek tarihi bir adım atmalı."
Çağrıcılar, Antlaşma'nın şu noktaları içermesi gerektiğini açıkladı:
* Bütün uluslararası silah transferleri, tanınmış bir devlet tarafından onaylanmalı, uluslararası hukukun getirdiği yükümlülükleri yansıtan ulusal yasalara ve prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilmeli.
* Hiçbir devlet, silahlara ilişkin uluslararası hukukun kendisine getirdiği yükümlülükleri ihlal eden silah transferlerini onaylamamalı.
* Uluslararası hukuku ihlal eden veya edebilecek silah transferleri, hiçbir devle tarafından onaylanmamalı.
* Devletler, silahların transferini onaylamadan önce, olası kullanım alanlarını hesaba katmalı.
* Devletler, silah transferlerine ilişkin yıllık ulusal raporlarını uluslararası topluma sunmalı.
* Devletler, özgül denetim mekanizmaları için ortak standartlar üzerinde anlaşmalı.
Çağrıya imza atan Nobel Barış Ödülü sahipleri şöyle: American Friends Service Committee, Uluslararası Af Örgütü, Oscar Arias , Máiread Corrigan Maguire, Dalay Lama, Şirin Ebadi, Mohammed ElBaradey, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler, Rigoberta Menchu, Adolfo Pérez Esquivel, José Ramos Horta, Desmond Tutu, Leh Walesa, Betty Williams, Jody Williams (TK)