Fotoğraf: AA
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, BM Güvenlik Konseyinde, Yemen iç savaşındaki son gelişmelere dair açıklama yaptı.
Grundberg, “İyimser olmak için nedenler var. 8 yıldır devam eden bu krizin sonlanması için daha önce bu kadar ciddi bir fırsata tanıklık etmediğimizi düşünüyorum. Ancak taraflar, barış için daha cesur adımlar atmadığı sürece bu iyi gidişat değişebilir” dedi.
Kalıcı ateşkes çalışmaları
Yemen Özel Temsilcisi, ülkede ekonomik ve insani durumun iyileştirilmesi için BM gözetiminde siyasi sürecin yeniden canlandırılması ve kalıcı ateşkese varılması için atılacak adımları belirlemek üzere Yemenli taraflarla çalışmalara devam ettiğini kaydetti.
Grundberg, Yemen'de yeni bir anlaşmanın, tarafların iyi niyetli bir şekilde bir araya gelme ve müzakere etme taahhüdünü içermesi gerektiğini ifade etti.
Yaklaşık 900 esir serbest
Yemenlilerin bir araya getirilmesi ve ülkedeki krizin kalıcı olarak çözüme kavuşturulması için birden fazla yol üzerinde çalıştıklarını aktaran Grundberg, geçen günlerde 900'e yakın esirin serbest kalmasının pek çok Yemenliyi, akrabalarının yakında serbest kalacağı yönünde umutlandırdığını dile getirdi.
BM yetkilisi, tutuklu ve esirlerin serbest kalmasının, bir kez daha müzakerelerin gücünü gösterdiğini ifade etti.
BM gözetiminde 11 Mart'ta İsviçre'de esir takası görüşmelerine başlayan Yemen hükümeti ile Husiler, müzakereler sonucu, aralarında 4 gazeteci ile tanınmış siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de bulunduğu 887 kişinin karşılıklı olarak serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Esir takası, Sana ile Aden arasında karşılıklı eş zamanlı uçak seferleriyle 14 Nisan'da başlamıştı.
Yemen hükümetinin Esir ve Tutuklu Müzakere Heyeti Sözcüsü Macid Fedail, dün yaptığı açıklamada, Uluslararası Kızılhaç Komitesi koordinasyonuyla 3 gün devam eden esir değişiminde iki taraftan yaklaşık 900 kişinin serbest bırakıldığını kaydetti.
“Kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm”
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir başkanlığındaki heyet ile Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin Riyad'da yaptığı görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı:
“Al Cabir, Alimi'ye Yemen'deki tarafların yürüttüğü görüşmelerin ülkede kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme yol açan siyasi süreci canlandırmasını temenni ettiğini ifade etti.”
Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetlerin İran destekli Husilerle 8-13 Nisan'da Sana'da yaptığı görüşmelere değinilen açıklamada, Alimi'ye olumlu bir atmosferde geçen görüşmeler hakkında bilgi verildiği aktarıldı.
Yemen'de iç savaş
Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemen hükümeti ile Husiler arasında 6 ay devam eden ateşkes 2 Ekim 2022'de sona erdi.
377 bin kişi hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 7 ayda Yemen'in 7 ilinde 1400 çocuğa kızamık bulaştığını, 15 çocuğun kızamıktan hayatını kaybettiğini duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Yemen'de sağlık sektörünün ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 13'ü karşılanabiliyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi ve 4,3 milyon kişi yerinden edildi.
Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan kaynaklanan sebeplerden hayatını kaybetti.
TIKLAYIN - Yemen’deki iç savaş kıtlığa yol açtı
(AS)