* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Thomson Phiri ve Ukrayna'nın Odessa şehrinde görev yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Dr. Dorit Nitzan, BM'nin Cenevre'deki ofisinde savaşın devam ettiği ülkedeki son durumu değerlendirdi.
Rusya'nın işgaliye başlayan savaşın bugün (8 Temmuz) itibariyle 135. gününde devam ettiği Ukrayna'daki gıda güvenliği sorununa değinen Phiri, söz konusu sorunun her gün ciddi artış gösterdiğini söyledi.
Phiri, "Her 3 hane halkından biri gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Bu oran özellikle ülkenin doğu ile güney bölgelerinde artıyor" dedi.
Phiri'nin paylaştığı verilere göre, Haziran 2022'de WFP savaştan etkilenen 2,6 milyon kişiye gıda ve nakit yardımı ulaştırdı.
Ukrayna'da sağlık hizmetlerinin durumu
Video konferans yöntemiyle bağlandığı toplantıda konuşan Dr. Nitzan da savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'da sağlık hizmetlerinin aksadığını söyledi. Nitzan, hastalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Erken teşhis ve tedavi göremeyen çok sayıda kanser hastasının tümörleri ilerledi ve hastalıkları daha kritik hale geldi. Tansiyon ilacına erişemeyen kişiler şimdi kalp hastalıklarından mustarip ya da felç oldu. Diyabet hastaları da tedaviye erişemedi ve artık hastalıkları ileri boyutta."
Çok sayıda sivilin, yaşadıkları çatışma ve bombardımanlardan ötürü ruh sağlığının bozulduğunu da ifade eden Dr. Narit Nitzan, özellikle gebe kadınlarla yaşlıların sağlık güvenliğinin olmadığını ifade etti.
Mayınlar
Nitzan, Ukrayna'nın birçok bölgesinde mayın bulunduğuna da değinerek, "Bombardıman sesleri birçok kişide duyma kaybına sebep olurken kara mayınları kol ve bacak kopmasına yol açtı. Bazı kişilerde sadece kol ve bacak değil, kalça ve bağırsak zedelenmeleri de var" dedi.
Mayın temizleme üzerine çalışan Riskli Bölgeler Yaşam Destek Kuruluşu, Ukrayna'da 300 bin kilometrekarelik mayınlı alan bulunduğu ve bu alanın ABD'nin Arizona eyaleti kadar geniş olduğunu açıklamıştı.
Sivil ölümler
Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (OHCHR) 4 Temmuz'da paylaştığı verilere göre, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 4 bin 889 sivil hayatını kaybetti ve 6 bin 263 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin 41'i ve yaralananların 191'i çocuktu. (SD)