*Fotoğraf: Evrensel
Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörlerinin, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması ve TTB Merkez Konseyi üyeleri hakkında davaname hazırlanmasıyla ilgili belge talep etmesi üzerine çalışma başlattılar.
Dışişleri Bakanlığı, 24 Kasım’da Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.
Yazıda Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasının maddi ve hukuki gerekçeleri, iddiaların suçlarla bağlantısı, gözaltı ve tutukluluk altındaki hukuki güvenceler ile hakkında somut bilgi ve belge istendi.
Adalet Bakanlığı da 30 Kasım’da Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Mevzuat Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na aynı bilgileri talep eden bir yazı gönderdi.
Bugün (2 Aralık) ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara 31. Asliye Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na yazı gönderdi. Yazıda Korur Fincancı hakkında açılan iddianamenin akıbeti ve kararı hakkında bilgi istedi.
NOT: Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkisizlik kararı verdiği Şebnem Korur Fincancı dosyası bugün İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 23 Aralık tarihine duruşma günü verildi.
TIKLAYIN-Şebnem Korur-Fincancı dosyası kabul edildi | İlk duruşma 23 Aralık'ta
BM açıklama yapmıştı
BM raportörleri, 8 Kasım’da Korur Fincancı’nın serbest bırakılması için çağrı yapmıştı.
Raportörler açıklamada “Korur Fincancı’nın tutuklanması, insan hakları savunucularının ve örgütlerinin itibarsızlaştırılması ve insan hakları ve tıp ile ilgili hayati önemdeki işlerinin sekteye uğratılması amacıyla terörle mücadele yasalarının özel bir şekilde uygulaması planının bir parçası gibi görünüyor” demişti.
Türkiye’de sivil alanın daraltıldığını, temel özgürlüklerin ve demokratik değerlerin çiğnendiğini belirten raportörler; ötekilerin haklarını savunanlara dönük yargı eliyle yürütülen tacizlere son verilmesini talep etmişti.
TIKLAYIN-"Şebnem Hoca tutuklanacağını bile bile Türkiye'ye döndü..."
TIKLAYIN-Şebnem Korur-Fincancı: Hakikat bizi insan kılar
TIKLAYIN-Kimi "muhalifler" söylediklerime katılmıyorlarmış!
TIKLAYIN-Şebnem Korur- Fincancı: Susmadığımı defalarca kez kanıtladım
Ne olmuştu? |
Medya Haber'e konuşan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur-Fincancı, TSK'nın askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin görüntüleri incelediğini belirtti: "Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz." Bağımsız heyetlerin bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğunu belirten Prof. Dr. Şebnem Korur-Fincancı, "Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü'nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor" dedi. Korur-Fincancı bu açıklamalarının ardından iktidara yakın medya kuruluşlarınca hedef gösterildi. Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı Hulusi Akar da kimyasal silah iddialarını yalanlayan açıklamalar yaptı. Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında "Terör Örgütü Propagandası Yapmak", "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlamalarından soruşturma başlattığını açıkladı. Korur-Fincancı'nın soruşturma kapsamında ifade vermesi bekleniyordu. Fakat 26 Ekim'de polisin evine yaptığı baskınla gözaltına alındı ve Ankara'ya götürüldü. Şebnem Korur-Fincancı, 27 Ekim'de "örgüt propagandası" suçlamasıyla tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bir ay sonra hazırladığı iddianamede, Korur- Fincancı'nın "basın yoluyla örgüt propagandası" yaptığı (Terörle Mücadele Kanunu 7/2) iddiasıyla üst sınırdan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep etti. |
(RT)