Fotoğraf: AA
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'daki Taliban yönetiminin BM kadın personeline getirdiği çalışma yasağını kınayan karar tasarını kabul etti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya tarafından hazırlanan, Türkiye'nin de eş sunuculuğunu üstlendiği tasarı, 15 üyeli BMGK'de oy birliğiyle kabul edildi.
Kararda, Taliban yönetimine kadınlara yönelik yasaklardan hızlı bir şekilde geri dönülmesi çağrısı yapıldı. Yasakların insan haklarını ihlal ettiğine dikkati çekilen kararda, Taliban yönetiminin kadınların BM'de çalışmasını yasaklayan karar kınandı.
Kararda, Taliban yönetiminden kadınların eğitim, istihdam, hareket serbestisi ve kamu hayatına eşit katılımını tekrar sağlaması talep edildi.
Ne olmuştu?
Taliban, 15 Ağustos 2021'de Afganistan’da iktidara gelmesiyle kadınların çalışmasına ve kız çocuklarının eğitim almasına yönelik ciddi kısıtlamalar getirdi.
Kızların önce ortaokul ve liselerde, Aralık 2022'de de üniversitelerde eğitim alması yasaklandı.
Aynı dönemde sivil toplum kuruluşlarındaki (STK) kadın personel çalıştırmasını ikinci bir duyuruya kadar askıya aldı. Kadın personelin işlerine son vermeyen STK'lerin lisanslarının iptal edileceğini açıkladı.
Bunun üzerine Save The Children, the Norwegian Refugee Council ve CARE gibi ülkedeki bazı uluslararası yardım kuruluşları çalışmalarını durdurdu.
Taliban'ın kararına Avrupa Birliği, BM, ABD ve birçok ülkeden tepki geldi.
BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), 4 Nisan'da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Afganistan'ın Nangarhar vilayetinde BM'ye bağlı Afgan kadın personelin işe gitmesinin engellendiğini bildirerek, “Yetkililere BM'nin kadın personeli olmadan çalışamayacağını ve hayat kurtarıcı yardım sağlayamayacağını hatırlatmak isteriz” dedi. (AS)