BM'ye bağlı İçişleri İzleme Servisi Ofisi'nin raporu ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Bunia kasabasında ortaya atılan taciz iddiaları üzerine hazırlandı.
Raporda, kız çocukları ve kadınların sistemli bir biçimde taciz edildiği ve bu durumun sürdüğü belirtildi.
Barış Gücü'nün başında bulunan Jean-Marie Guehenno, taciz olayları nedeniyle "delirecek derecede sinirlendiğini" söyledi.
Rapor, mağdurların çoğunun 18 yaşın altında olduğunu, tacize uğrayan kız çocuklarının yaşının 13'e kadar düştüğünü belirtiyor.
Kızlara çoğunlukla cinsel ilişki karşılığında yiyecek ya da küçük miktarlarda para veriliyor.
Yargılama yetkisi kısıtlı
Soruşturma süresinde askeri ve sivil personelle ilgili 70 iddia incelendi. Sonuçta, yedi BM görevlisinin kız çocuklarını cinsel açıdan taciz ettiği kesinleşti.
İnceleme sonucunda bazı görevliler ülkeden gönderildi.
Guehenno, taciz olaylarının yerel halkın BM Barış Gücü'ne olan güvenini yok ettiğini söyledi.
"BM'nin kuralları çok açık. 18 yaşından küçüklerle cinsel ilişkiye girmek tamamen kurallara aykırı ve cezalandırılmalı".
BM'nin sivil çalışanları yargılama hakkı bulunuyor fakat barış gücü askerleri hakkında bir şey yapılamıyor. Askerler hakkında yalnızca, bağlı oldukları ülkede yargılanmaları için çağrı yapılabiliyor.
Kongo'da yürütülen soruşturma bir sivil çalışanın Fransa'da hapse mahkum olmasına, iki askerin de ülkelerinde yargılanmalarına yol açtı.(EÜ/YS)