Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Suriyeli mültecilerin sayısının 4 milyon 13 bine ulaştığını duyurdu. Bu yılın sonuna dek sayının 4 milyon 250 bine çıkmasının bekleniyor.
Suriyeli mültecilerin çoğu Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a kaçıyor. Haziran ayında Kuzey Suriye'den 24 bin kişinin daha Türkiye topraklarına geçtiğini belirten BMMYK Türkiye'deki Suriyeli mülteci sayısının da 1,8 milyonu aştığını bildirdi. Ayrıca tüm çatışmalara rağmen Irak'a göç edenler de bulunuyor.
4 milyon sayısı, Türkiye'deki 1.805.255, Irak'taki 249.726, Ürdün'deki 629.128, Mısır'daki 132.375 Lübnan'daki 1.172.753 ve Kuzey Afrika'daki yerlerde bulunan 24.055 Suriyeli mülteciyi kapsıyor.
Avrupa'daki 270 binden fazla sığınma başvurusu sahibi Suriyeli ve bölgeden üçüncü ülkelere yerleştirilmiş olan binlerce Suriyeli bu rakama dahil değil.
BM’nin verdiği bilgiye göre, Suriye içinde evlerini bırakıp başka yere göç etmek zorunda kalanların sayısı da 7,6 milyonu buldu.
Bitmeyen kriz
Birleşmiş Milletler yaşanmakta olan krizin yaklaşık 25 yıldır yaşanan en büyük mülteci krizi olduğuna ve daha da daha da büyüyeceğine dikkat çekti.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Bu bir kuşak boyunca yaşanan tek bir krizin yarattığı en büyük mülteci kitlesi. Bu nüfusun dünyanın desteğine ihtiyacı var ama çok zor koşullarda yaşıyor, giderek daha büyük yoksulluk içine giriyorlar" dedi.
Fon ihtiyacı
BM'nin dikkati çektiği bir nokta da Suriye mülteciler için fon sağlanması. BMMYK bir sorun halini aldı. UNHCR, uluslararası insani yardım ve kalkınma yardımı olarak 2015 yılında toplamda 5.5 milyar ABD Doları’na ihtiyaç duyulduğunu tahmin ediyor. (YY)