*İllüstrasyon: Dominika Ożyńska/ Amnesty International
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, 1 Temmuz 2020-30 Temmuz 2021 döneminde Suriye'deki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
Suriye'de temel insan hakları ihlallerinin devam ettiğine dikkat çeken BM, 46 sayfalık raporda mültecilerin "güvenli" ve "onurlu" dönüşü için Suriye'de uygun bir ortam olmadığını belirtti.
Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Brezilyalı Paulo Pinheiro, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye'de 10 yıldır devam eden iç savaşta tarafların savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlemeye devam ettiğini ifade ederek, "Savaşın harap ettiği bu ülkede sivillerin güvenli bir yer ya da sığınak bulmaları zor" dedi.
TIKLAYIN - "Ülkesine dönen mültecilere işkence ve tecavüz"
TIKLAYIN - "Suriye'de tüm taraflar insan haklarını ihlal etti"
Esad yönetiminin keyfi gözaltıları sürüyor
Beşar Esad'ın yönetimde dördüncü dönemine girerken ülke topraklarının yaklaşık yüzde 70'ini, savaş öncesi nüfusun da yüzde 40'ını kontrol ettiği aktaran BM, Esad'ın ülkeyi birleştirme veya bir uzlaşı sağlanması için girişimde bulunmadığı not edildi.
BM, Esad yönetiminin sivillere yönelik hak ihlalleri ve keyfi gözaltı uygulamalarının devam ettiğine yer verdiği raporda, "Komisyon, sadece gözaltı süreçlerindeki işkence ve cinsel şiddeti değil, aynı zamanda gözaltındaki ölümleri ve zorla kaybetmeleri de belgelemeye devam etti" dedi.
TIKLAYIN - Suriye'de kuraklık gıda güvenliğini tehlikeye atıyor
Ekonomi dibe vurdu
Komisyon üyesi Karen Koning Abuzayd ise ülkeden geçen nehirlerin yıllardır en kurak dönemini geçirdiğini, savaşın harap ettiği sağlık sisteminin de COVID-19 salgınıyla mücadeleyi zorlaştırdığına dikkat çekerek şöyle dedi:
"Suriye'deki genel durum giderek daha kasvetli görünüyor. Yoğunlaşan şiddete ek olarak, ekonomi dibe vuruyor. Kimsenin Suriye'nin mültecilerinin geri dönmesi için uygun bir ülke olduğunu düşünmesinin zamanı değil. " (KÖ)