RSF kararı, komisyonun işlerliği açısından "diktatörlüğe yakışan" bir karar ve "maskaralık" olarak değerlendirdi.
Fransa'nın talebi reddedildi
Fransız hükümeti, karar almadan önce RSF'yi dinleme gereği duymayan Ekonomik ve Sosyal Konsey'e (ECOSOC), cezanın ertelenmesi başvurusunda bulunduysa da bu istem reddedildi.
İnsan Hakları Komisyonu'nun son oturum açılışının yapıldığı Cenevre'ye giden RSF üyeleri, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığının Kaddafi rejimine verilmesi karşısında eylemler yapmıştı. RSF, Komisyon Başkanlığı'na Libya heyetinin getirilmiş olmasını bu kurum açısında, bir kez daha, "ayıp" olarak değerlendirdi.
RSF: Komisyon anlamından uzaklaştı
ECOSOC nezdinde danışmanlık statüsü bulunan ender basın özgürlüğü kuruluşlarından biri olarak RSF, Komisyon ile ilgili bir rapor hazırladı.
Raporunda Komisyonun, başarısız kalan yanları ve sapmalarına yer veren RSF, özellikle Küba ve Çin gibi ülkelerin Komisyonu ele geçirerek anlamından uzaklaştırdıklarını iddia etti.
"Pazarlık, yetersizlik ve eylemsizlik"
Ceza prosedürüne saygı gösterilmediğini savunan RSF yetkilileri, "Pazarlık, Yetersizlik ve Eylemsizlik" başlıklı bir rapor hazırladı.
RSF, Komisyonun kurtarılması ve tekrar işler hale gelmesi amacıyla bir dizi öneri geliştirdi: İnsan haklarını koruyan uluslar arası sözleşmelere imza atan Devletlerin oy hakkının sınırlı tutulması, Komisyona Başkanlık edecek kişinin bağımsız olması veya "eylemsizlik" ile ilgili prosedürün geri çekilmesi. (EÖ/BB/NK)