Rapora göre, "Tehdit altındaki toprakları koruyacak, toplumsal olarak kabul edilebilir toprak kullanımını güvenceye alacak, biyoenerjinin sürdürülebilir olmasını sağlayacak politikalar devreye sokulmazsa, biyoyakıtların çevresel ve toplumsal zararı kazançlarından çok daha fazla olabilir."
Rapor, doğru politikalar eşliğinde uygulanmadığı takdirde, hızla biyoyakıtlara yönelmenin ormanların yok olma sürecini hızlandıracağını, küçük çiftçilerin topraklarını kaybetmelerine neden olabileceğini, ciddi gıda sıkıntısı yaratabileceğini ve yoksulluğu artırabileceğini vurguluyor.
Kâr peşinde biyoyakıt açlığı artırabilir
Raporun yazarları, büyük ölçekli tarımın biyoyakıt elde etmek için düzenlenmesinin, toprak erozyonuna neden olabileceği ve iklim değişikliğini sabitlemek için hayati önemi olan doğal ormanların imhasına yol açabileceği uyarısında da bulunuyorlar.
BM raporunda ayrıca, tarım alanlarının giderek daha geniş biçimde biyoyakıt elde edilen bitkilere ayrılmasının, gıda maddelerini daha da pahalı hale getireceğine ve yoksul insanları daha da yoksullaştıracağına işaret ediliyor.
Uluslararası şirketler biyoyakıt sektörünün vaat ettiği büyük kârlardaki paylarını artırmak için büyük bir rekabet içinde.
ABD, motorlu araçlarda yakıt olarak kullanılabilen etanol elde etmek amacıyla, mısır üretmeleri için çiftçilerine büyük mali destek veriyor; aynı zamanda Latin Amerika ülkeleriyle de ikili anlaşmalar sağlamaya çalışıyor.
Avrupa Birliği 2020 yılına kadar motorlu araçlarda kullanılan yakıtın yüzde 10'unun bitkilerden gelmesini hedefliyor. (TK)