Ev ve işyerlerine x işareti konulmasını protesto eden Aleviler/Murad Sezer
Din veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü Ahmed Şahid 10 Mart'ta İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu raporda dünya çapında çatışmaların her zamankinden daha uzun sürdüğünü ve din veya inanç özgürlüğü de dahil olmak üzere dinsel azınlıkların haklarını ciddi bir biçimde tehlikeye attığını söyledi.
Şahid, ihlallerin dinsel azınlıkları inanç kimlikleri nedeniyle en azından kısmen etkilediğini söyledi: "Siyasal olarak en marjinalleştirilmiş olanlar, güvensizlikteki artışa özellikle duyarlıdır, şiddet ve ayrımcılık çoğu kez yakın tarihten bir kopuştan ziyade bir sürekliliği temsil eder - ve genellikle din veya inanc ile etnik köken, ırk ve cinsiyet gibi diğer tanımlayıcılara dayalı savunmasızlığı birleştirir."
Özel Raportör, "Ancak, daha geniş anlamda, çatışma ve krizler, başka şeylerin yanında, inanç kimlikleri nedeniyle değil, bu kırılgan ortamlarda yaşamaları nedeniyle de azınlıkları etkileyebilir" dedi.
Çatışmalarda ya da barış sağlamada dinin rolünü abartmayın
Şahid, Konseyi, ihtilafları daha çetin ve barış inşasını daha zor hale getirebilecek "dinselleştirici" çatışmalara karşı da uyardı.
Raportör, "Dinin rolünü, ilgili diğer faktörleri ve motivasyonları dışlayarak, çatışma veya barış sağlamada gereğinden fazla abartmamak esastır." diyerek uyardı. "Aktörler, siyasal, ekonomik ve askeri amaçlarını ilerletmek için genellikle dinsel veya inançsal azınlıkları hedef alır veya krize neden olur, insan hakları ihlallerini haklı çıkarmak veya görmezden gelmek için koşullarlar" dedi.
Şahid, "İster savaşta ister barışta olsun bir topluluğun insan haklarına yönelik risk, tüm toplum için bir risktir," dedi.
Özel Raportörün etkilenen topluluklar ve ilgili paydaşlarla kapsamlı katılımından yola çıkan rapor, dinsel veya inançsal azınlıkların çeşitli deneyimlerinin haritasını çıkarıyor. (AEK)