* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye üzerinden kuzeybatı Suriye'ye insani yardım sevkiyatını 6 ay daha uzatma kararı aldı.
15 üyeli BMGK, dün (9 Ocak) yaptığı oylamada, Türkiye üzerinden 10 Temmuz 2023 tarihine kadar yaklaşık 4 milyon kişiye insani yardım ulaştırılmasına izin veren kararı oybirliğiyle kabul etti.
Söz konusu karar, yardımın ulaştırılması için Türkiye'deki Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kullanılmasına izin veriyor.
"İnsani ihtiyaçlar en üst seviyede"
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, yaptığı açıklamada, kararın kabul edilmesini desteklemek için "zor bir karar" aldıklarını söyledi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise oylamadan sonra yaptığı açıklamada, "Karar, 2011'de çatışmanın başlamasından bu yana insani ihtiyaçların en yüksek seviyelere ulaştığı ve Suriye'deki insanların sert bir kış ve kolera salgınıyla boğuştuğu bir dönemde alındı" dedi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield de oylamanın "Suriye halkının rahat bir nefes almasını sağladığını" belirterek, "Ancak bu hayati yardım işlemeye devam ederken, çok daha fazlası yapılabilirdi ve hala yapılması gereken çok şey var" dedi.
Yardım için yalnızca Cilvegözü kullanılıyor
BM'ye göre, 2023'te yaklaşık 15,3 milyon insan (savaşın başladığı 2011'den bu yana en yüksek sayı) insani koruma ve yardıma ihtiyaç duyacak.
BMGK'nin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre, Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.
Halihazırda bölgeye yalnızca Türkiye'deki Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor.
Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama
Dışişleri Bakanlığı, BMGK'in aldığı kararla ilgili yazılı bir açıklama yaparak kuzeybatı Suriye'ye yönelik BM sınır ötesi yardım mekanizmasının 6 ay süreyle uzatılmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Söz konusu BM mekanizmasının bölgedeki 4,1 milyon ihtiyaç sahibine acil insani yardım ulaştırılmasında hayati rol oynadığı söyleyen bakanlık, insani krizin boyutları ve bölgesel istikrarın, BM mekanizmasının daha uzun dönemli muhafazasını gerekli kıldığını kaydetti.
Af Örgütü de çağrı yapmıştı
Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü de sınır ötesi yardım kararının uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili oylamadan önce bir açıklama yaparak BMGK'ye söz konusu kararın uzatılması çağrısında bulunmuştu.
Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Aya Majzoub, özetle şöyle konuşmuştu:
"Suriye hükümeti kontrolü dışındaki bölgelere yardım ulaşmasını engellemeye devam ederken muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatı Suriye'de en az dört milyon kişinin hayatı, sınır ötesi BM mekanizması aracılığıyla Türkiye sınırı üzerinden gelen yardımlara bağlı.
"Rusya ve Çin zaten üç yıldır BM'yi Suriye'ye ulaşan üç yardım koridorunu kapatmaya zorluyor ve bu, geriye kalan son koridor.
"BM Güvenlik Konseyi kararın süresini uzatmazsa, milyonlarca insan gıda, su ve hijyen ürünleri, ilaç, kışlık malzemeler ve barınma dahil temel yardımlara erişimden alıkonulacak ve bu durum halihazırda akıl almaz acılar çeken insanlara ciddi zarar verecek.
"Kuzeybatı Suriye'nin ülke içinde yerinden edilen nüfusunun yarısından fazlası, hava sıcaklıklarının donma noktasının altına düştüğü sert kış mevsimine karşı yalıtımı olmayan küçük, tek kişilik çadırlarda yaşıyor.
Bu insanlar sadece ısınmak için değil, şiddetli yağışlarda çadırlarını ve eşyalarını kuru tutmak ve tuvaletlere erişmek için de mücadele ediyor. Sınır ötesi yardım mekanizmasının süresinin uzatılmaması, insani felaketten geri kalmayan bir sonuç verir." (SD)