Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, artan gıda fiyatlarının yarattığı küresel sorunla baş edebilmek için yeni bir örgütlenmeye gittiklerini açıkladı.
BM ajanlarının yöneticilerini ve uzmanları biraraya getiren Küresel Gıda Krizi Eylem Gücü, ilk defa Mayıs'ın ilk haftası içinde buluşarak alınacak önlemleri tartışacak.
Açıklama, İsviçre, Bern'de toplanan BM yöneticilerinin iki günlük buluşmasının ardından geldi.
Buluşmanın ardından yapılan açıklamada, milyonlarca aç insana götürülecek yardımlar için 755 milyon dolarlık bir bağış çağrısının yanı sıra bir dizi somut önlem ortaya atıldı.
Ban, "Artan açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle BM yardım kuruluşları insani yardım taleplerine yetişemiyor ve vaat edilen bağışlar gelmiyor" dedi.
Pirinç, buğday ve mısır gibi temel gıda maddelerinin fiyatındaki artışlar nedeniyle bazı ülkelerde protestolar ve isyanlar yaşanırken, Ban artan enerji fiyatları, tarıma yapılan yatırımların azalması, iklim değişikliği, ticaret sübvansiyonları ve artan talebin yaşanan krizin nedenleri arasında olduğunu vurguladı.
Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) Josette Sheeran, "Aynı parayla geçen yıl alabildiğimizden yüzde 40 daha az yiyecek satın alabiliyoruz" dedi.
Az gelişmiş ülkelerde insanların harcamalarının yüzde 70'inin gıda için olduğunu belirten Sheeran, 100 milyon insanın daha yoksulluğa itilebileceğini söyledi.
En fazla risk altında olanlar çocuklar, kadınlar, mülteciler, ülke içinde yerinden edilenler.
Açlıkla acil mücadelenin yanı sıra geleceğe dönük olarak da küçük çiftçilere destek verilmesi gerekiyor.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) düşük gelirli ülkelere tohum desteği için 1,7 milyar dolarlık destek çağrısı yaptı.
Bunun yanı sıra Tarımsal Kalkınma için Uluslararası Fon (IFAD) da en fazla etkilenen ülkelerdeki yoksul çiftçilere destek için fazladan 200 milyon dolar ayıracağını belirtti. (EÜ)