Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) silahlı grupların sivillere yönelik saldırılarındaki artış nedeniyle yıl başından bu yana yaklaşık 1 milyon kişinin yerinden edildiğini açıkladı.
IOM'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, KDC'de bugüne kadar silahlı saldırılar nedeniyle yaklaşık toplam 6,1 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi.
Yerinden edilenlerin sayısı Ekim 2022'den bu yana yüzde 17 arttı.
Gıda güvensizliği
Ülkedeki sivil nüfus, ocaktan bu yana KDC'nin doğusundaki silahlı gruplar tarafından düzenlenen ve can kaybı, kitlesel yerinden edilme ve istikrarsızlığa neden olan saldırılardan ciddi şekilde etkilendi.
Ülkedeki çatışmalar yoğunlaştıkça insani durum kötüye giderken, milyonlarca kişi, diğer acil ihtiyaçlarının yanı sıra akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı.
Mülteci kampına saldırı
KDC'nin doğusundaki Ituri eyaletinde bulunan Lala mülteci kampına 11 Haziran'da yapılan saldırıda 46 kişi yaşamının yitirirken, saldırının "Kongo'nun Kalkınması İttifakı (CODECO)" isimli isyancı grup tarafından yapıldığı bildirilmişti.
CODECO'nun bu saldırısıyla bölgedeki 7 bin 800 kişi daha yerinden edilmişti.
IOM Acil Durumlar Departmanı Direktörü Federico Soda, "Gerçekleştirilen bu son korkunç saldırı, KDC'de yerinden edilenlerin her gün karşı karşıya kaldığı dayanılmaz tehlikelerin bir kanıtı" ifadesini kullandı.
KDC genelinde 26 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.
UCM’ye ikinci başvuru
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), ülkenin Kuzey Kivu eyaletinde 1 Ocak 2022'den bu yana işlenen suçların soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvurdu.
UCM Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, KDC'nin Kuzey Kivu eyaletindeki çeşitli silahlı gruplarca işlenen suçların soruşturulması amacıyla başvuruda bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, Kuzey Kivu'daki silahlı gruplara ve işlenen suçlara yönelik bazı belgelerin de mevcut olduğu ve KDC'nin özellikle bu grupların 1 Ocak 2022'den bu yana işlediği suçların soruşturulması talebiyle UCM Savcılığına başvuruda bulunduğu kaydedildi.
Talebin değerlendirilmesi için hızlıca ön inceleme yapılacağı aktarılan açıklamada, Mart 2004'te KDC tarafından UCM'ye yapılan ilk başvuru ile mevcut başvurunun birleştirilmesi imkanının da ele alınacağı bildirildi.
UCM, Mart 2004'te KDC tarafından yapılan ilk başvuru neticesinde 6 kişi hakkında yürüttüğü kovuşturmada; eski milis liderinden Germain Katanga, Thomas Lubanga Dylio ve Bosco Ntaganda hakkında mahkumiyet kararı vermişti. Sanıklardan biri henüz yakalanamadı.
Ne olmuştu?
Ülkenin Kuzey Kivu ve İturi eyaletlerinde KDC ordusu ile Demokratik İttifak Güçleri (ADF) adlı isyancı gruplar arasındaki şiddet olaylarını kontrol altına almak amacıyla 7 Mayıs 2021'de bu bölgelerde askeri kuşatma ilan edilmişti.
KDC ordusu 2 yıldır devam eden askeri kuşatmada, en az 1000 ADF üyesinin öldürüldüğünü duyurdu.
Uganda ve KDC'de 1990'ların sonlarından itibaren faaliyet göstermeye başlayan ADF, Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu (NALU), Uganda Müslüman Kurtuluş Ordusu ve Tebliğ Cemaati gibi hareketlerin eski üyelerinden oluşuyor. (AS)