BM bu konuyla ilgili ik günlük bir panel de düzenledi. Panelde kadına yönelik şiddeti ve cezasızlığını ortadan kaldırmak için küresel ve yerel çözümler, örnek uygulamalar, özel yöntemlerin yanı sıra, parlamenterler, kolluk kuvvetleri ve medya açısından konunun farklı boyutları da tartışılacak.
En az üç kadından biri istismar ediliyor
BM raporlarına göre, kadınlara yönelik şiddetle ilgili bazı bulgular şöyle:
* Kadına yönelik şiddet dünyadaki en yaygın, ama en az cezalandırılan suç.
* 113 milyonla 200 milyon arası kadının demografik olarak "kayıp" olduğu tahmin ediliyor. Bu, ya doğumda oğlan çocuklarının kız çocuklarına tercih edilmesiyle ya da kız çocuklarının oğlan çocukları veya babaları kadar gıda veya sağlık hizmeti almamasıyla gerçekleşiyor.
* Dünya çapında, kadınların 15 yaşla 44 yaş arasında erkeklerin gösterdiği şiddet nedeniyle ölme ya da sakatlanma olasılığı, kanser, sıtma, trafik kazası veya savaş nedenlerinin hepsinin toplamına göre daha yüksek.
* En az üç kadından biri, yaşamı boyunca dövülüyor, cinsel ilişkiye zorlanıyor veya istismar ediliyor. İstismar eden, genellikle kendi ailesinden veya tanıdıklarından biri oluyor. Ev içi şiddet dünyada kadına yönelik istismarın en yaygın türü ve bölge, kültür, etnisite, eğitim, sınıf veya din tanımıyor.
* Her yıl 2 milyondan fazla kız çocuğunun jenital olarak sakatlandığı tahmin ediliyor. Bu oran, her 15 saniyede bir kız çocuğu demek.
* Sistematik tecavüz dünyadaki birçok çatışmalı durumda bir terör silahı olarak kullanılıyor. 1994'teki soykırım sırasında Ruanda'da 250 binle 500 bin arasında kadına tecavüz edildiği tahmin ediliyor.
* Araştırmalar, kadına yönelik şiddetle HIV arasındaki bağlantıları, HIV taşıyan kadınların daha çok şiddet gördüğünü, şiddet görenlerin HIV kapma olasılığının da daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Ban Ki-Moon: Eşitlik barışın vazgeçilmezi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da, Genel Sekreter olarak kutladığı ilk 8 Mart'ta, "Kadınları güçlendirmenin tek başına bir hedef olmadığını, gezegendeki herkesin daha iyi bir yaşam sürmesinin koşulu olduğunu" söylüyor.
Genel Sekreter, 8 Mart mesajında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve insan haklarının kalkınma, güvenlik ve barış için vazgeçilmez olduğunu vurguladıktan sonra, "Ama bu anlayışı uygulamaya yansıtmaktan çok uzaktayız" dedi.
"Hemen bütün ülkelerde, kadınlar karar verici konumlarda daha az temsil ediliyor. Kadınların işine daha az değer, daha az ücret veriliyor ya da hiç verilmiyor. Okula gitmeyen 100 milyon kadar çocuğun çoğu kız çocuğu. Okuyamayan 800 milyon kadar yetişkinin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.
"En kötüsü kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet her kıtada, her ülkede ve kültürde dinmek bilmeden sürüyor. Birçok toplum bu şiddeti yasaklıyor, ama şiddetin ya üstü örtülüyor ya da şiddete sözü edilmeden göz yumuluyor, affediliyor."
Ban Ki-Moon, mesajında kadınları ve kız çocuklarını her alanda güçlendirme çabalarının kuvvetlendirilmesi gerektiğini de vurguladı. (TK)