Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, tutuklanan kadın hakları ve insan hakları savunucularının acilen serbest bırakılması için Türkiye hükümetine çağrı yaptı.
İnsan hakları savunucularının korunması ve dijital güvenliği konulu bir çalışmaya katıldıktan sonra gözaltına alınan hak savunucularının tutuklanmasından endişe duyduğunu söyleyen Mlambo-Ngcuka, “Onlar da ülkede sayısı giderek artan tutuklu toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları savunucularının arasında yerlerini aldı” dedi.
Mlambo-Ngcuka, Türkiye hükümetinin uluslararası insan hakları normlarına ve kanuni prosedürlere uyması gerektiğini altını çizdi, “Türkiye hükümetine, tutuklanan kadın hakları ve insan hakları aktivistlerinin acilen serbest bırakılması ve onlara desteğini sunması için çağrı yapıyorum” dedi.
Açıklamada Türkiye’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalara imza atarak kadınların insan hakları konusunda taahhütler verdiği, 2012’de AWİD'in (Kalkınmada Kadın Hakları Derneği) düzenlediği 12. Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu’na ev sahipliği yaptığı da hatırlatıldı ve “Son gelişmeler, bu olumlu uluslararası role gölge düşürüyor” dendi.
Türkiye kadın hareketinin tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde ön sıralarda yer aldığı ve sivil toplum aktivistlerinin çalışmalarının hayati önem taşıdığı vurgulanırken, BM Kadın biriminin farkındalık, barış ve demokrasi için çalışan insan hakları ve kadın hakları aktivistleriyle dayanışma içinde olduğu belirtildi.
Ne olmuştu?
İstanbul Büyükada'da “insan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği” konulu bir atölye çalışması için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu, 5 Temmuz’da otele düzenlene polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 30 saat boyunca haber alınamamıştı. Hak savunucularıyla ilgili gözaltı kararının da gözaltına alınmalarından tam beş saat sonra verildiği ortaya çıkmıştı.
10 kişi hakkında yedi gün gözaltı kararı verilmiş, bu süre daha sonra 14 güne uzatılmıştı.
10 hak savunucusu 17 Temmuz’da adliyeye götürülmüş, savcı “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" (TCK 220/6), "silahlı terör örgütüne üyelik" (314/2 ve 314/3) suçlamalarıyla tutuklanmalarını talep etmişti.
18 Temmuz’da İnsan hakları savunucuları İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Garawi (İsveç vatandaşı insan hakları eğitimcisi), Peter Steudtner (Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi) tutuklandı.
İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlık Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) yurtdışına çıkış yasağı ve haftada üç gün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.(ÇT)
TIKLAYIN - AVUKAT EYÜBOĞLU HAK SAVUNUCULARININ TUTUKLANMA SÜRECİNİ ANLATTI