Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), siyasette ve özel sektörde kadın liderliğini desteklemeye devam etmek amacı taşıyan projenin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Projenin üç yıl sürmesi planlanıyor.
Proje ile Türkiye’de kadınların “siyaset ve özel sektörde karar alma mekanizmalarına katılımı ve liderliğinin geliştirilmesi” hedefleniyor.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, geçmiş programların ve ortaklıkların üzerine inşa ettiği yeni “Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi” projesine başladı.
3 milyon dolar destek sağlandı
Projenin lansmanı, UN Women ve İsveç Büyükelçiliğinin 11 Haziran’da düzenlediği ortak bir etkinlikle yapıldı. Etkinliğe UN Women ve İsveç Büyükelçiliği temsilcilerinin yanı sıra yerel yönetim, kamu, özel sektör ve sivil toplumdan proje paydaşları katıldı.
UN Women, hükümetin, sivil toplumun ve özel sektörün, kadınların siyaset ve iş hayatında karar alma mekanizmalarına katılımını ve liderliğini artırma hedefini desteklemeyi amaçlıdığı proje, İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma ve İş Birliği Ajansı aracılığı ile 3 milyon Amerikan Doları finansal destek sağladığı proje, üç yıl sürecek.
"Kadınlar için tam eşit hedefliyoruz"
Etkinlikte konuşan UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, kadınların kısmi ilerlemelere rağmen siyaset ve sosyal hayata dair karar alma mekanizmalarında yeterince temsil edilmediğini belirtti.
Varbanova şunları söyledi:
“Geçmiş yıllardaki ilerlemelere rağmen, kadınlar, Türkiye dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ne siyasi ne de sosyal hayatta karar alma mekanizmalarında yeterli oranda temsil edilmiyor. 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için ilerlemeyi hızlandırmak önem taşıyor.
"İlerleme şu anki hızıyla devam ederse, parlamentolarda eşit temsile 2063 yılından önce ulaşamayacağız. Bu projeyle ulusal paydaşlarımızla birlikte, kadınların siyasi, sosyal ve ekonomik hayata tam, eşit ve etkili katılımını sağlamak ve liderliğini gerçekleştirmek için çabalarımızı artıracağız’.”
"Feminist dış politikaya uyumlu olarak eşitliği desteklemeye devam"
Lansmanda konuşan İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström ise, İsveç hükümetinin feminist dış politika perspektifine uygun olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
Aynı zamanda HeForShe elçisi de olan Herrström, erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliğinin aktif savunucuları olmaya davet ettiğini de sözlerine ekledi.
Projede kimler yer alıyor?
Yapılan yazılı açıklamada, projenin başlıca paydaşları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, aktif siyasetçi olan kadınlar, kadın adaylar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, toplumsal cinsiyet eşitliği savunucuları, medya kuruluşları ve özel sektör kurumları bulunduğu vurgulandı.
Proje kapsamının nasıl olacağına dair bilgiler veren açıklamada, ’’Proje kapsamında, yerel düzeyde aday olmaya istekli, yetenekli kadınlardan oluşan kapsayıcı bir dayanışma ağı oluşturulacak, farklı siyasi görüşe, farklı alanlara sahip kadınlar bir araya gelerek deneyimlerini paylaşacak ve kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalıkları artırılacak. “Siyasetteki kadınlara yönelik şiddet” ile ilgili araştırma ve seçim verileriyle ilgili analiz gerçekleştirilecek’’ ifadelerine yer verildi.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin zararlı kalıp yargıları ve eşitsizliği derinleştiren sosyal normları dönüştürmek hedefiyle HeForShe küresel dayanışma hareketi çerçevesinde erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu olmaları için çalışacağı belirtilirken, proje kapsamında aynı zamanda medya ve geleceğin medya profesyonellerine yönelik toplumsal cinsiyete duyarlı habercilik konusunda kapasite geliştirme aktivitelerinin de düzenleneceği duyuruldu.
(EMK)