Birleşmiş Milletler'in altı organı, İşkence Görenlerle Dayanışma Günü'nde yaptıkları ortak açıklamada, işkenceyle mücadele süreçlerinde kadınların korunmasında daha fazla özen ve çaba istedi.
Çağrıyı BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği; İşkenceye Karşı Komite; İşkencenin Önlenmesi Altkomitesi; İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlıkdışı ve Aşağılayıcı Muamele Özel Raportörü; Kadına Yönelik Şiddet özel Raportörü ve İşkence Mağdurları İçin Gönüllü Fon Yönetimi birlikte yaptı.
Kadın odaklı işkenceyle mücadele gerek
Kadınların çok farklı şekillerde işkence görebildiğini anımsatan BM organları, "Devletlerin, kişilerin ve kurumların uyguladığı toplumsal cinsiyet temelli şiddetin belli biçimleri açık bir şekilde işkenceye varıyor; artık toplumsal cinsiyet temelli şiddetin de İşkenceye Karşı Sözleşme'ye göre işkencenin tanımı içinde olduğu görülüyor" dediler.
"Özgürlüklerinden alıkonan kadınlar özellikle cinsel şiddetle karşı karşıya kalabiliyor. Bu genellikle şiddetin yarattığı ıstırabı daha da ağırlaştıran kuvvetli bir damgalanmayla gerçekleşiyor. Özgürlüklerinden alıkonan kadınların bir dizi özel ihtiyaçları da var; bu nedenle özel güçlüklerle karşı karşıyadırlar. Koruma ve önleme çabalarında bunlar da hesaba katılmalı."
Bunun için bu yıl şubatta başlatılan kadına yönelik şiddete karşı küresel kampanyaya daha fazla destek ve işkencenin önlenmesi, işkenceden korunma, adalet ve mağdurlar için onarımda, uluslararası yardıma erişimde daha fazla çaba istediler.
BM, özellikle işkenceyi yaygın ve sistematik olarak uyguladığı saptanan devletlerden, fonlarını işkence mağdurları ve aileleri için çalışan sivil toplum örgütleriyle tedavi merkezlerine dağıtan BM İşkence Mağdurları İçin Gönüllü Fonu'na daha fazla yardımda bulunmasını istedi.
"Ek Protokol'ü onaylayın"
BM organları, bütün devletlerden işkencenin önlenmesindeki önemli mekanizmalardan biri olan Seçmeli Ek Protokol'ü onaylamalarını da istedi. (TK/EZÖ)