"İşkence yasağı kesin ve tartışılamaz" diyen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon savaş zamanı da olsa, "terörle mücadele" gerekçesiyle de olsa işkencenin meşru görülemeyeceğini vurguladı.
İşkence görenlerle dayanışma günü nedeniyle açıklama yapan BM ve Avrupa Konseyi yetkilileri, tüm devletlerden işkencenin ve insanlık dışı muamelenin ortadan kaldırılması için üzerlerine düşeni yapmalarını istedi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navy Pillay "İşkencecilerin ve üstlerinin şunu açıkça bilmesi gerekiyor: Bugün ne kadar güçlü olursanız olun, bir gün yaptığınız insanlık dışı hareketlerden sorumlu tutulacaksınız" dedi.
Tüm dünyada her yıl artan sayıda insan işkence ya da yasa dışı cinayetler nedeniyle yargı önüne çıkarılıyor. Şili ve Arjantin'de 1970 ve 80'lerde askeri diktatörlükler, eski Yugoslavya, Ruanda ve Kamboçya'da yaşanan insanlık dışı uygulamaların sorumluları hesap veriyor.
Ban, hala bunu yapmamış olan ülkelerden İşkenceye Karşı Sözleşme ve seçmeli protokolünü yürürlüğe koymalarını istedi. Türkiye 2005'te imzaladığı protokolü hala Mecliste onaylamadı.
Genel sekreter ayrıca hükümetlerden BM İşkence Özel Rapotörü Manfred Nowak'ın cezaevleri ve gözaltı yerlerinde inceleme yapmasına izin vermelerini istedi. Nowak da yaptığı açıklamada özellikle 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından "işkenceye varan insanlık dışı muamelenin" arttığını vurguladı.
AK genel sekreteri Thorbjørn Jagland da yaptığı açıklamada Türkiye'nin aralarında olduğu üye ülkelerden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararları tam olarak uygulamalarını istedi.
Türkiye'de PKK lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşulları hakkındaki incelemeleriyle bilinen İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) bu anlamda "Avrupa değerlerinin ve standartlarının pratik uygulamasının en önemli örneklerinden biri olduğunu" ekledi. (EÜ)