* Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Irak Misyonu, "25 Ekim-4 Kasım Irak Gösterileri" raporunda, ülkede 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı gösterilerde şu ana kadar 254 göstericinin hayatını kaybettiğini, binlerce eylemcinin yaralandığını açıkladı.
Raporda, Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kesimlerinde devam eden gösterilerin ikinci dalgasında, 97 eylemcinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Ayrıca gösteriler sırasından BM'nin protestoculara yönelik birçok hak ihlalini gözlemlediğine yer verildi.
"Gaz bombasıyla hedef almanın gerekçesi olamaz"
Raporda, güvenlik güçlerince atılan gaz bombasının 16 göstericinin ölümüne neden olduğu kaydedildi.
BM Irak İnsan Hakları Ofisi Sorumlusu Danielle Bell’in açıklamalarına da raporda yer verildi. Bell, "Güvenlik güçlerinin silahsız göstericileri gaz bombasıyla hedef almasının herhangi bir gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı.
Irak'ta ne oluyor?
Iraklılar, “işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini” protesto etmek amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor.
Eylemciler aynı zamanda "İran'ın ülkedeki nüfuzunun artmasına" da tepkili. ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal etmesinin ardından eski rejimin devrilmesinden bu yana, İran'ın ülkede etkisi önemli ölçüde artarken, Tahran'ın buradaki silahlı grupların yanı sıra ülkeyi yöneten Şii partilerle de yakın ilişki içinde olduğu belirtiliyor.
Tüm bu nedenlerle 1 Ekim’de sokaklara çıkan Iraklılar, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim Cuma günü yeniden başlamıştı.
Gösteriler nedeniyle ülkede, Bağdat'ın yanı sıra Zikar (Nasiriyye), Meysan (Amara) ve Babil (Hile) kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde, ekim ayının başından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybetti, 8 bine yakın kişi yaralandı. (TP)