Köylü hakları deklarasyonu, Cenevre'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde (BMİHK) görüşüldü.
Metin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin desteği olmadan Aralık 2018'de New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na sunulacak.
Tam adı "Köylüler ve Kırsal Alanda Çalışan Diğer Kişilerin Hakları Bildirgesi" olan metin için dün (28 Eylül) yapılan oylamada 33 oy kullanıldı. Oylamada üç oy metnin aleyhinde, 11 oy ise çekimser yönde oldu.
"Köylü örgütleri için başarı"
Çiftçilerin küresel örgütü olarak nitelendirilen La Via Campesina, gelinen aşamayı deklarasyona emek veren ve savunan tüm köylü örgütleri, kırsalda yaşayanlar, balıkçılar, yerli halklar, kırsal işçiler için büyük bir başarı olarak değerlendirdi.
Ancak AB ülkelerinin beyannamenin aleyhine oy vermeleri Via Campesina Avrupa Koordinasyonu (ECVC) tarafından üzüntüyle karşılandı.
Temmuz 2018'de Avrupa Parlamentosu, AB ve Üye Devletlerini, beyanı desteklemeye çağıran bir kararı kabul etmiş ve lehine oy kullanması için oy vermişti.
BM İnsan Hakları Konseyi nedir?
BM İnsan Hakları Konseyi 2006'da kuruldu. BM üyesi olan ülkeler, İnsan Hakları Konseyi üyeliğine BM Genel Kurulu tarafından 3 yıllığına seçiliyor. Türkiye'nin ise Konsey'de gözlemci statüsü bulunuyor.
47 üyesi bulunan BM organı, insan hakları konularını görüşmek üzere her yıl 3 kez toplanıyor. Konsey oturumları sırasında karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor. Ancak BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararları tavsiye niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.
BM İnsan Hakları Konseyi, insan hakları sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi nedeniyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütleri tarafından eleştiriliyor.
En son ABD, "İsrail'e karşı tutumu nedeniyle" Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden çekilmişti. (TP)
* Beyannamenin tamamını okumak için tıklayın.