* Fotoğraf: Zirveye karşı Londra'da düzenlenen protestolardan. (Kaynak: Anadolu Ajansı).
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri dün (20 Eylül) Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentindeki BM Genel Kurulu sırasında İklim Eylem Zirvesini topladı.
Genel Sekreter Antonio Guterres, zirve öncesinde Hızlandırma Gündemi'ni (Acceleration Agenda) ortaya koymuş ve sadece iklim krizi konusunda "harekete geçen" ülkelerin ve "uygulamacıların" katılmasına izin verileceğini söylemişti.
Küresel İklim İletişim Ağı'nın aktardığına göre, zirveye 100'den fazla ülke başvuruda bulunurken, ABD ve Çin başta olmak üzere dünyada en fazla emsiyonlara sahip ülkelerden bazıları katılamadı.
Katılan devlet başkanlarının art arda yaptıkları konuşmaların ardından karbonsuzlaştırma, kayıp ve zarar, adaptasyon ve devlet dışı aktörlerin eylemleri üzerine tematik paneller düzenlendi.
Kirleticiler
Zirvede öne çıkan başlıklar şöyle:
- Dünyayı kirleten başlıca ülkeler yokluklarıyla ifşa oldular. Birçok lider, ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarını artırması gerektiği konusunda hemfikir olurken, fosil yakıt endüstrisinin siyasi etkisinin kömür, petrol ve gazın kullanımdan kaldırılmasına yönelik ilerlemede önemli bir frenleyici olduğunu belirtti.
- COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Genel Sekreter ile birlikte Zirve'nin kapanışını yaptı. Al Jaber, son Global Stocktake raporunun dünyanın raydan çıktığını teyit ettiğini ancak ülkelerin "taahhütleri projelere dönüştürmek" ve "birbirlerinin değil gigatonların peşinden gitmek" için dayanışma içinde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
- COP28'e 70 gün kala gözler Dubai'deki zirve öncesinde Sultan Al Jaber'in bu planı sunması gereken bir dizi toplantıya çevrilmiş durumda. Bunlar arasında Hindistan Başbakanı Modi'nin kasım ayı için çağrıda bulunduğu sanal G20 toplantısının yanı sıra San Francisco'daki Asya-Pasifik Ekonomik İş Birliği zirvesi çerçevesinde yapılacak olası bir Biden-Xi görüşmesi de yer alıyor.
Oturumlardan notlar
Rüzgâr ve güneş enerjisinin güçlendirilmesi:
Zirvede, ülke ekonomilerinin karbonsuzlaştırılmasının dönüm noktalarına ulaştığı ve rekabet gücünü artırdığı ve bataryaların ülkelere fosil yakıt piyasalarından enerji güvenliği, bağımsızlık ve esneklik elde etme şansı sunduğu belirtildi.
Ancak ülkelerin aynı zamanda geçiş sürecine ve bu süreçteki ekonomilere ve toplumlara hizmet edecek adil tedarik zincirleri oluşturmak için birlikte çalışmaları ve herkesin kaynak çıkmazından kaynak nimetlerine geçmesii gerekeceği belirtildi. AB Yatırım Bankası Başkanı Dr. Werner Hoyer, bu bağlamda "İklim eylemi sömürgeleştirme 2.0 olmamalıdır," dedi.
İklim Eylemi Zirvesi'ne sadece iki özel şirket katıldı. Küresel bir sigortacı olan Allianz, yeni yayımladıkları geçiş planından bahsetti. Konuşan diğer şirket ise kömür ve gazdan elektrik üretimini filosundan aşamalı olarak çıkaran Portekizli enerji şirketi EDP oldu.
(TY)