* Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman – İstanbul / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Cemal Kaşıkçı cinayetini incelemek üzere İstanbul’da.
İstanbul Adliyesinde savcıyla görüşen Callamard, dün gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul, Levent’teki başkonsolosluğuna alınmadı.
Agnes Callamard, Kaşıkçı cinayeti için hazırlayacağı raporu BM İnsan Hakları Konseyi’nin haziran oturumuna sunacak.
Callamard, inceleme öncesi yaptığı açıklamada, “Bazı devletlerin ve şahısların cinayetten ne kadar sorumlu olduğunu değerlendireceğim” demişti.
Suudi Arabistanlı Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018’de ülkenin İstanbul, Levent’teki Başkonsolosluğunda öldürüldü, cesedi halen kayıp. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, eski Suudi İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın eski danışmanı Suud el-Kahtani hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
Başsavcı ile dört saat görüştüler
Heyette Callamard’ın yanı sıra Britanyalı avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı ve Portekiz, Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira yer aldı.
Kaşıkçı’nın öldürüldüğü başkonsolosluğa alınmayınca çevresini gezip bilgi alan Callamard, gazetecilere, konsoloslukta incelemelerde bulunmak için Suudi yetkililere geç haber verdiklerini açıkladı: “İsteğimizi değerlendirmeleri için onlara biraz zaman vermemiz gerekiyor. Otoritelerden içeriye girmemiz için izin istiyoruz.”
Heyetteki görevliler, Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturmanın yürütüldüğü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine giderek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile dört saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.
“Heyetin konsolosluğa alınmaması skandal”
AKP Sözcüsü Ömer Çelik BM raportörünün Suudi Konsolosluğu’na alınmamasını “skandal” olarak değerlendirdi.
A Haber'de katıldığı canlı yayında konuşan Çelik, Suudi Arabistan'ın baştan itibaren bu konudaki soruşturmaya yardımcı olmadığını söyledi.
Çelik şunları söyledi:
“Bu raportörün içeri alınmaması tabii ki bir skandaldır. İş birliği yapılmadığını, bir şeylerin örtbas edildiğini gösteren bir yaklaşımdır. Halbuki Suudi Arabistan için en hayırlı yol en doğru yol şeffaf bir şekilde bu sürece katkıda bulunmaktır. Bu tablo neyi gösteriyor. Türkiye'nin tezi olan uluslararası soruşturma açılması gerektiği konusunda Birleşmiş Milletlerin ısrarcı olmasını ve bu uluslararası soruşturmanın açılması gerektiğini gösteriyor.”
“Emri kimin verdiğini bilmiyoruz”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, cinayetin emrini kimin verdiğini henüz bilmediklerini söyledi:
“Cemal Kaşıkçı cinayeti emrini kimin verdiğini, cesedin nerede olduğunu ve yerel işbirlikçilerin kim olduğunu henüz bilmiyoruz. Adalet yerini bulmalı.”
Ne olmuştu?
2 Ekim'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
ZAMAN ÇİZELGESİ - Gazeteci Cemal Kaşıkçı Cinayetinde Gün Gün Neler Yaşandı?
Kaşıkçı’nın cesedinin bulunması çalışmaları kapsamında Yalova’da kazı yapıldı ancak bir sonuca ulaşılmadı. (AS)